ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε χαμηλές «πτήσεις» το πλήθος των δικαιούχων της έκπτωσης 10%– Οι λόγοι, τα στοιχεία και οι αστερίσκοι – Galaksias Portal News

Κάτω από ένας στους τρεις ιδιοκτήτες με ασφαλισμένη κατοικία και ένας στους είκοσι ιδιοκτήτες συνολικά εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες ότι έλαβαν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου για φέτος αναρτήθηκαν χθες (07.04.24) στις σχετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έλαβαν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ εκτιμώνται στους 300.000 επί συνόλου 1.000.000 ιδιοκτητών (30% ή κάτω από 1 στους 3) με ασφάλιση ακινήτων.

Σημειώνεται πως οι υπόλοιποι 6.000.000 ιδιοκτήτες (επί συνόλου 7.000.000) δεν έχουν καμία ασφάλιση στο ακίνητο τους (85% συνόλου).

Μ΄άλλα λόγια, μόλις το 4% (δηλαδή κάτω από 1 στους 20) του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων φέρεται να έλαβε την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Οι λόγοι του μικρού ποσοστού των δικαιούχων της έκπτωσης

Ο πρώτος κύριος λόγος για τον οποίον δεν έλαβαν έκπτωση οι υπόλοιποι 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (επί συνόλου 1.000.000 με ασφαλισμένη κατοικία), αν και έχουν ασφάλιση, σύμφωνα με αναλυτές της ασφαλιστικής αγοράς με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr, είναι πως για να λάβει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχει τριπλή ασφάλιση στο ακινητο του , δηλαδή να το έχει ασφαλίσει, κατά πρώτον για πυρκαγιά, κατά δεύτερον για σεισμό και κατά τρίτον για φυσική καταστροφή.

Σημειώνεται πως το κόστος μίας τριπλής ασφάλισης ακινήτου πχ 100 τ.μ. σε μία περιοχή μεσαίου κόστους ανέρχεια γύρω στα 300 ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές της ιδιωτικής ασφάλισης, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Παράλληλα, ο δεύτερος κύριος όρος για να λάβει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του είναι να το έχει ασφαλίσει για τουλάχιστον 3 μήνες εντός του 2023.

Τους δύο παραπάνω κύριους όρους για να λάβει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του για το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, εκπλήρωσε μόνο το 30% (300.000 έναντι 1.000.000) όσων έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους, με το 70% (700.000 έναντι 1.000.000) να μένει εκτός, ενώ επί του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, μόλις το 4% (δηλαδή κάτω από 1 στους 20 ιδιοκτήτες) έλαβε έκπτωση (300.000 ιδιοκτήτες έναντι 7.000.000).

Έτσι οι υπόλοιποι 700.000 -αν και είχαν ασφάλιση στο ακίνητο τους, είτε δεν το είχαν ασφαλίσει 3 μήνες εντός του 2023, είτε δεν είχαν τριπλή ασφάλιση (πυρκαγιά, σεισμό, φυσική καταστροφή), είτε για τους δύο λόγους, αποκλείστηκαν από την έκπτωση του 10% για τον ΕΝΦΙΑ φέτος.

Κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς ανέφεραν στο newsit.gr πως σε γενικές γραμμές υπήρξε μία θετική κίνηση των ιδιοκτητών προς την ασφάλιση ακινήτων.

Όσον αφορά τα δημοσιευμένα στοιχεία από πλευράς της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) για όλο το 2023 δείχνουν σαφή αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων για ασφαλίσεις κατά ζημιών από πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως.

Η αύξηση και οι αστερίσκοι

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε βελτίωση 13,7% το 2023 σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, αναλυτές της ιδιωτικής ασφάλισης σημείωσαν στο newsit.gr πως από αυτό το ποσοστό αύξησης της παραγωγής ασφαλίστρων για ζημιές από πυρκαγιά κλπ, δεν μπορεί κανείς να εξάγει ξεκάθαρο συμπέρασμα σε σχέση με την πορεία της ασφάλισης των ακινήτων το 2023, λαμβάνοντας υπόψην και την πιθανή θετική επίδραση του μέτρου της έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραγωγή ασφαλίστρων για ζημιές από πυρκαγιές κλπ. – ως μέγεθος – περιλαμβάνει αφενός την τιμή των ασφαλίστρων (και όχι μόνο το πλήθος των συμβολαίων) και αφετέρου ασφαλίσεις, όχι μόνο ακινήτων, αλλά και επιχειρήσεων.

Κατά το 2023, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αυξήθηκαν οι τιμές των ασφαλίστρων για ζημιές από πυρκαγιές κλπ. και έτσι η αύξηση αυτή συνέβαλλε προφανώς στην αύξηση της αξίας των ασφαλίστρων.

Ταυτόχρονα, η μη διάκριση των στατιστικών μεγεθών των ασφαλίσεων ζημιών για πυρκαγιά κλπ. Ανάμεσα στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις, εμποδίζει να δει κανείς την πορεία της παραγωγής ασφαλίστρων μόνο στα ακίνητα.

To άρθρο ΕΝΦΙΑ: Σε χαμηλές «πτήσεις» το πλήθος των δικαιούχων της έκπτωσης 10%– Οι λόγοι, τα στοιχεία και οι αστερίσκοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button