ΕνημέρωσηΠολιτική

Πώς τα F-35 θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις – LCS, Bradley και C-130 στο δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου (27.01.2024) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε την επιστολή αποδοχής του ελληνικού αιτήματος για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ “ξεκλείδωσε” και ένα μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο από τα αμερικανικά αποθέματα που περιλαμβάνει μεταγωγικά C-130, φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν όλους τους κλάδους τον Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα μεσολαβήσει μία περίοδος 14 ημερών που προβλέπεται για τυπικούς λόγους σε περίπτωση που κάποιος γερουσιαστής θέλει να καταθέσει ένσταση για το πρόγραμμα και έπειτα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με το αρμόδιο γραφείο για τις πωλήσεις των F-35. Η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες, με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2025 για την υπογραφή του προγράμματος.

Το F-35 είναι αόρατο τύπου stealth μαχητικό αεροσκάφος, με προηγμένα συστήματα πλοήγησης, εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος εδάφους αλλά και κατευθυνόμενες από λέιζερ βόμβες, και έχει δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Το F-35 είναι μονοκινητήριο και μονοθέσιο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, προσφέρει στον πιλότο οπτική θέαση 360 μοιρών, διαθέτει πανίσχυρα ραντάρ και αισθητήρες σάρωσης του πεδίου μάχης και επιχειρήσεων, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 Mach και πετά στα 50.000 πόδια και θεωρείται ζωτικό όπλο στο σύγχρονο ενοποιημένο και διακλαδικό πεδίο επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα πάρει 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H, 60 τεθωρακισμένα άρματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley, 4 LCS (Littoral Combat Ship), 3 παράκτια περιπολικά κλάσης Protector, 10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P-3 Orion, εκατοντάδες φορτηγά οχήματα.

Ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι εξετάζεται το αίτημα της Ελλάδας για τα τάνκερ KC-135, ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εκτός από τα C-130, εξετάζει την πιθανή πώληση νέων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για αυτή την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

To άρθρο Πώς τα F-35 θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις – LCS, Bradley και C-130 στο δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button