Κόσμος

Το Yamaha Tricera έρχεται για να εντυπωσιάσει – Galaksias.com

του Νεκτάριου Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρίτροχο ηλεκτρικό όχημα Yamaha Tricera προορίζεται να ενσωματώσει την έννοια της «Συναρπαστικής Αστικής Μετακίνησης».
Η Yamaha δεν είναι ξένη στην καινοτομία. Οι μοτοσυκλέτες της έχουν ανοίξει το δρόμο για πολλές γενιές και συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη όσον αφορά τις επιδόσεις, την τεχνολογία και την ασφάλεια. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την τεχνολογία της Yamaha όσον αφορά την καινοτομία, ο Ιάπωνας κατασκευαστής έχει το μερίδιο του σε πρωτότυπα οχήματα που αψηφούν τη συμβατικότητα και τολμούν να αλλάξουν τον κανόνα.
Ένα καλό παράδειγμα του ορισμού της καινοτομίας είναι το Yamaha Tricera, ένα περίεργο τρίτροχο όχημα που μοιάζει κάπως με ένα Polaris Slingshot, αλλά με ηλεκτρικό κινητήρα και με πολύ πιο φιλική συμπεριφορά. Η Yamaha λέει ότι το Tricera προορίζεται να ενσωματώσει την «Συναρπαστική Αστική Μετακίνηση».

Η Yamaha είναι μία από τις καλύτερες μάρκες όσον αφορά τη μηχανική και το σχεδιασμό όλων των ειδών οχημάτων και η ιδέα του Tricera στο σύνολό της είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ηλεκτρικές πρωτοβουλίες της Yamaha. Δεν είναι αυτοκίνητο και δεν είναι μοτοσυκλέτα, αλλά μάλλον, ένα τρίτροχο όχημα που είναι προσανατολισμένο στις επιδόσεις, με δυνατότητα κίνησης σε ορεινούς δρόμους, σε πολύ στενούς δρόμους της πόλης και ίσως αν οι επιδόσεις επαρκούν γιατί όχι και εντός πίστας.
Η πρώτη παρουσίαση του οχήματος στο κοινό θα γίνει στην έκθεση AIMExpo Dealer TradeShow που είναι προγραμματισμένη για τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2024 στο Λας Βέγκας της Νεβάδα. Η American International Motorcycle Expo είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση powersports της Βόρειας Αμερικής που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Προς το παρόν, η Yamaha δεν έχει αποκαλύψει το σύστημα μετάδοσης κίνησης του Tricera, αλλά στοιχηματίζουμε ότι έχει αρκετές δυνατότητες. Γνωρίζουμε ότι διαθέτει κάποια έξυπνη τεχνολογία, όπως το σύστημα διεύθυνσης σε τρεις τροχούς, που του επιτρέπει να διαγράψει πραγματικά κλειστές στροφές στην πόλη, όπως αποδεικνύεται από το βίντεο προώθησης και με το λιγότερο δυνατό πλάτος της διαγραφόμενης τροχιάς στη στροφή, ενώ έχει κάποια λειτουργία ανεξάρτητης διόρθωσης της πορείας από τον πίσω τροχό που επιτρέπει ταχύτατους ελιγμούς και «ανάποδο τιμόνι» από τον οδηγό σύμφωνα με την αδράνεια της μάζας.
Έτσι λοιπόν, όπως φαίνεται και από το βίντεο που δείχνει τις δυνατότητες του συστήματος ανεξάρτητης διεύθυνσης των τριών τροχών, ενώ μπορεί να γίνουν ελιγμοί με τους τρεις τροχούς να στρίβουν στην ίδια κατεύθυνση, όπως σε απότομη αλλαγή λωρίδας, υπάρχει και μία αντίστροφη λειτουργία όπου ο πίσω τροχός στρίβει στην αντίθετη κατεύθυνση αρχικά και στην ίδια στη συνέχεια, σε περιπτώσεις όπου οι συνεχόμενες αλλαγές πορείας τείνουν να περιστρέψουν τη συνολική μάζα και τότε για την αποφυγή ουσιαστικά της ολίσθησης του πίσω μέρους ο τροχός στρίβει προς τη διεύθυνση που θα γλιστρούσε, με τον οδηγό να κάνει έναν εύκολο χειρισμό με λίγο ανάποδο τιμόνι.
Το Tricera διαθέτει επίσης αυτό που η Yamaha αποκαλεί «full open cockpit», πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν μια εμπειρία, παρόμοια με αυτή μιας μοτοσυκλέτας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την ισορροπία και όλες τις «ιδιοτροπίες» της μοτοσυκλέτας.
Εκτός από το Tricera, η Yamaha θα έχει και πολλές μοτοσυκλέτες στην AIMExpo, όπως την YZF-R1 του τρεις φορές Πρωταθλητή MotoAmerica Jake Gagne, η οποία θα εκτεθεί μαζί με τη 250 GNCC YZ250F της Rachel Archer. Θα παρουσιαστεί επίσης μια συναρπαστική νέα σειρά ηλεκτρικών ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοποριακού ηλεκτρικού ποδήλατου βουνού YDX Moro.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button