Επικαιρότητα

Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο – Στη σκιά των Τεμπών τα αιτήματα των εργαζομένων (vid)

ακρόαση άρθρου

Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο – Στη σκιά των Τεμπών τα αιτήματα των εργαζομένων (vid)

Με ογκώδεις διαδηλώσεις και πορείες στους κεντρικούς δρόμους, τα Χανιά και το Ρέθυμνο έστειλαν το δικό τους μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Δυναμική ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών που βροντοφώναξαν για εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα.

  •  Ηχηρή η παρουσία μαθητών και φοιτητών
  • Συνθήματα για απονομή δικαιοσύνης έναν χρόνο μετά

Με τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ένα χρόνο πριν, όταν ολόκληρη η χώρα ριγούσε μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους. «Είναι μέρα συλλογικής μνήμης και αναστοχασμού. Οι ψυχές των νεκρών ζητούν δικαίωση. Αυτό το έγκλημα δεν θα επιτρέψουμε να παραγραφεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ρεθύμνου της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Μαρινάτος. Η κ. Εβελίνα Ιωαννίδου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο μετά τη δολοφονία στα Τέμπη όπου 57 συμφοιτητές μας πέθαναν εξ αιτίας της δολοφονικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα φωνάζουμε ότι οι ένοχοι είναι συγκεκριμένοι. Ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση, τους υπουργούς της, που με περίσσιο θράσος δήλωναν ότι οι γραμμές των τραίνων είναι ασφαλείς».

Στα Χανιά, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, έδωσαν το «παρών» σε μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. «Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη διότι δεν γίνεται ακόμα να συζητάμε αν φταίει κάποιος για τους τόσους νεκρούς» τόνισε η Μυρσίνη Μακρέα, πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Χανίων.

Η απαίτηση για απόδοση ευθυνών αποτυπώθηκε σε πανό, πλακάτ, ακόμη και σε λευκά μπαλόνια. Εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων, μίλησαν για διαχρονικές πολιτικές που σκοτώνουν.

Ο Αλέκος Μαρινάκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρθηκε «στα ζητήματα των χαμηλών μισθών και της ακρίβειας, που ένα χρόνο μετά τα Τέμπη με τους ένοχους να παραμένουν ατιμώρητοι, κατεβάζουν όπως είπε χιλιάδες κόσμου στο δρόμο για να παλέψουν για το αυτονόητο. Να μην πηγαίνουμε όπου μας βγάλει ο δρόμος».

Αλλά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Χανίων κ. Μπάμπης Λουτσέτης επανέλαβε πως η παρουσία του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει στόχο να στηριχθεί το δίκαιο αίτημα τόσων συλλογικοτήτων και φορέων, να μην παραγραφεί το έγκλημα των Τεμπών. Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά συμμετείχαν και αγρότες. «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους απέναντι στις πολιτικές που ξεκληρίζουν» σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης.  

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στο δημαρχείο Ρεθύμνου, εκφράζοντας την οργή του ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών. Δυναμική ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button