Επικαιρότητα

Από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ (vid) – Galaksias.com

Κάμπτονται οι αντιδράσεις εκτιμά το υπουργείο Παιδείας

Να λειτουργήσουν τα πρώτα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου φιλοδοξεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως δήλωσε από τα Χανιά η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, η οποία έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για το πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων, η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην ορθή επεξεργασία των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί. 

Δέκα μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το Υπουργείο εκτιμά ότι οι όποιες αντιδράσεις έχουν αρχίσει να εκτονώνονται και δηλώνει διά των στελεχών του, πως οι αλλαγές θα εφαρμοστούν. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι πια νόμος του κράτους και ως νόμος του κράτους θα εφαρμοστεί.

Οι καταλήψεις δεν είναι τόσες πολλές, βαίνουν μειούμενες και σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, του δικού μας υπουργείου ,σύμφωνα και με όσα προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ,επικεντρώνονται στην ορθή επεξεργασία των προτάσεων που έχουμε από τα ξένα πανεπιστήμια» σημείωσε η κ. Μακρή. 

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει παράρτημα ξένου πανεπιστημίου στην Ελλάδα είναι να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα του. Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας ενώ υποχρέωση τους είναι να εκτελούν ερευνητική δραστηριότητα. Για τις αυστηρότερες προδιαγραφές στην Ευρώπη έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι «εξετάζονται κατά την ίδρυση και κατά την λειτουργία των ξένων παραρτημάτων». 

Η ίδια επανέλαβε πως πρόκειται για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και εμφανίσθηκε πεπεισμένη ότι «οι λίγες αντιδράσεις που προέρχονται από ανθρώπους που προφανώς δεν μελέτησαν καλά το νόμο, όταν θα διαπιστώσουν τα πολλαπλά οφέλη θα καμφθούν». Αυστηρά είναι τα κριτήρια και για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. 

Όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, πρόθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να παραρτήματα ξένων ΑΕΙ να λειτουργήσουν από την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button