Κόσμος

Ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο για την κατάπαυση πυρός – Galaksias.com

Σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας καλείται να ψηφίσει σήμερα, Παρασκευή (22/3) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από μήνες καθυστέρησης. 

Εάν εγκριθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του την 7η Οκτωβρίου, που απόφαση του ΣΑ θα καλεί ρητώς να κηρυχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ, που συνιστούν τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ έχει βάλει τρεις φορές βέτο στα προηγούμενα σχετικά σχέδια ψηφίσματος, ενώ εναντιώνονταν στη χρήση ακόμη και της έκφρασης «κατάπαυση του πυρός».

Με τον αριθμό των θυμάτων στην Γάζα να μεγαλώνει κάθε ημέρα που περνά και την ανθρωπιστική καταστροφή να χειροτερεύει, την ώρα που όσοι έχουν απομείνει στον πολιορκημένο θύλακα, η Ουάσιγκτον μοιάζει φαίνεται να έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις το Ισραήλ.

Ωστόσο, διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη επισήμαναν πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης δεν έχει εγγυημένη την έγκριση. Η Ρωσία, που έχει επίσης δικαίωμα αρνησικυρίας, επέκρινε το σχέδιο διότι δεν απαιτεί με σαφήνεια κατάπαυση του πυρός, αναφέρεται στην «ανάγκη» για αυτή και προσθέτει πως το ΣΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες «για να εξασφαλιστεί», συνοδευόμενη από «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» που κρατά η Χαμάς.

Το κείμενο επαναβεβαιώνει επίσης την υποστήριξη του κορυφαίου οργάνου του Οργανισμού στη λύση των δύο κρατών.

Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτούνται 9 ψήφοι (επί συνόλου 15) και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).

Στη θεωρία τουλάχιστον, οι αποφάσεις του είναι νομικά δεσμευτικές και, εάν κάποιο κράτος τις αψηφά, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην επιβολή κυρώσεων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button