ΕνημέρωσηΟικονομία

Τι προβλέπει το 13ο πακέτο κυρώσεων που υιοθετεί η ΕΕ κατά της Ρωσίας – Galaksias Portal News

Εγκρίθηκε σήμερα (23.2.2024) το 13ο πακέτων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Πούτιν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τα δύο χρόνια από την έναρξη του Πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Josep Borrell, «Καθώς φτάνουμε στο θλιβερό σημείο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Ρωσία.

Σήμερα, αυστηροποιούμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχοποιώντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και τους υπεύθυνους για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση ουκρανικών παιδιών.»

Ακόμα συμπλήρωσε «Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της».

Η σημερινή δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Ατομικές λίστες

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 106 φυσικά πρόσωπα και 88 οντότητες που ευθύνονται για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέοι κατάλογοι που συμφωνήθηκαν σήμερα στοχεύουν κυρίως τους στρατιωτικούς και αμυντικούς τομείς και τα συνδεδεμένα με αυτούς άτομα, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται στην προμήθεια οπλισμού της ΛΔΚ στη Ρωσία, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών στην Ουκρανία.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε πάνω από 2000 άτομα και οντότητες συνολικά.

Τα πρόσωπα που έχουν οριστεί υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να τους διαθέσουν κεφάλαια. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέρχονται ή να διέρχονται από εδάφη της ΕΕ.

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών

Το Συμβούλιο πρόσθεσε 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία) και έχουν εμπλακεί στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών, ενώ άλλες είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των απαγορευμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας εξαρτήματα για την ανάπτυξη και την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδηρος και χάλυβας

Η σημερινή απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

To άρθρο Τι προβλέπει το 13ο πακέτο κυρώσεων που υιοθετεί η ΕΕ κατά της Ρωσίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button