ΕνημέρωσηΠολιτική

Οι αγρότες αποφασίζουν στα μπλόκα – Galaksias Portal News

Στα μπλόκα τους, οι αγρότες ετοιμάζονται για συνελεύσεις, σήμερα (22/02), ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο χθες και τη διανυκτέρευση με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα οι αγρότες ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, κατευθύνθηκαν και πάλι προς τα μπλόκα.  Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις γενικές συνελεύσεις την Πέμπτη όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον και την μορφή των κινητοποιήσεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγρότες της Πελοποννήσου αλλά και της Μακεδονίας δηλώνουν ήδη αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης οι αγρότες των Ευζώνων έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κλείνοντας συμβολικά με τα τρακτέρ τους το τελωνείο των Ευζώνων τόσο για φορτηγά όσο και για Ι.Χ. αυτοκίνητα για δύο ώρες.

Οι αγρότες στην Ανθήλη Φθιώτιδας αναμένουν και την πανελλαδική σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων ώστε να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι αγρότες στην Πελοπόννησο έχουν ξεκινήσει ήδη τις γενικές συνελεύσεις. Οι αγρότες αναμένεται να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση καθώς όπως λένε υπάρχει χώρος να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επί τάπητος έχει τεθεί πάντως η συνέχιση των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές μιας και η δράστη στην πόλη και στις πλατείες τους ωφέλησε μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Κάστρο Βοιωτίας έφτασαν ήδη οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου και έχουν κανονίσει για τις 17:00 σήμερα Τετάρτη τη γενική τους συνέλευση για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για σήμερα ή αύριο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποκλεισμούς δρόμων ή εάν θα επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κινητοποίησή τους στην πλατεία Συντάγματος. Το παναγροτικό συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και την παραμονή τους στα μπλόκα για σχεδόν ένα μήνα, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής και την επίλυση χρόνιων αιτημάτων, όπως τη θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια

Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη λέει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπερβεί το δημοσιονομικό όριο, ενώ επικεντρώνει στον διάλογο με τους αγρότες για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε: «Είναι ένα μήνυμα προς όλους θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολλά ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια το ’25 θα προχωρήσουμε σε διαδικασία μόνιμης επιστροφής». Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά».

Τα προβλήματα παραμένουν λέει η αντιπολίτευση

Ο διευθυντής Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανέφερε: «Πολιτική βούληση δεν υπάρχει για φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε «ήρθαν ως κλιμάκωση κινητοποιήσεις, βρήκαν κλειστές πόρτες ασπιρίνες τα αιτήματα δίκαια».

Η βουλευτής του Κ.Κ.Ε Μαρία Κομνηνάκα τόνισε: «Αυτό το ανθρώπινο ποτάμι αλληλεγγύης έδωσε δύναμη όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες για να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα, αλλά έδωσε κουράγιο στα λαϊκά στρώματα». Ο Πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «300 εκατομμύρια για τους αγρότες αυτή είναι η αγάπη του Πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας ανέφερε: «Μετά λύπης μου είδα τρακτέρ της δεκαετίας του `70 και του `80 ενώ στην Ευρώπη είδατε τι γίνεται. Σύγχρονα τρακτέρ, σύγχρονοι αγρότες».

Η Αστυνομία απέδωσε τα εύσημα στους αγρότες για την συνεργασία και την ψύχραιμη στάση που επέδειξαν κατά το συλλαλητήριο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button