Επικαιρότητα

Κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και κρίνονται Τρίτη – Τετάρτη – Galaksias.com

Την Τρίτη αναμένονται οι μπουλντόζες στην παραλία της Ιεράπετρας – Τρίτη ή Τετάρτη η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει επιχειρηματίες

Εκδόθηκαν χθες το πρωί, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Νεάπολης, τα τρία πρώτα σημειώματα για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από τη δικηγόρο κ. Μαρίνα Αθανάτου, για λογαριασμό τριών καταστημάτων εκ των 50 που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης των κατασκευών που έχουν φτιαχτεί μπροστά από τα μαγαζιά που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, εδώ και πολλά χρόνια.

Τα τρία πρώτα σημειώματα που εκδόθηκαν χθες Παρασκευή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Νεάπολης, για τις πρώτες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Μαρίνα Αθανάτου, ανοίγουν τον δρόμο και για τις υπόλοιπες 47 επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εκπροσωπούνται από διάφορα δικηγορικά γραφεία, τα οποία κάνουν αγώνα για να προλάβουν να συντάξουν και να συμπληρώσουν τα αιτήματα με τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε μέχρι μεθαύριο Δευτέρα να έχουν καταθέσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν στο Πρωτοδικείο Νεάπολης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Ιεράπετρα το πρώτο μηχάνημα του εργολάβου που έχει αναλάβει να εκτελέσει το έργο των κατεδαφίσεων.

Ο στόχος των δικηγόρων που έχουν αναλάβει όλες αυτές τις υποθέσεις είναι να κερδίσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη τις αποφάσεις προσωρινής αναστολής των κατεδαφίσεων και να οριστεί η εκδίκαση όλων των υποθέσεων αργότερα, ώστε να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος στην κυβέρνηση, να εξασφαλίσει το κονδύλι των 9 εκατομμυρίων που απαιτείται για να εντάξει τα έργα της εξομοίωσης της ζώνης λιμένος, στο τμήμα που απομένει, ώστε να παραχωρηθεί στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας και μετά να γίνουν οι κατεδαφίσεις και οι νέες κατασκευές παράλληλα με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, για να είναι όλα έτοιμα στην έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2025, έτσι ώστε να μην υποστεί η τοπική οικονομία τόσο μεγάλο πλήγμα.

 

Στη Βουλή το θέμα: «Βομβαρδισμένο τοπίο εν μέσω τουριστικής περιόδου;»

Στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου κατέθεσε δύο αναφορές προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών, και τέλος, το υπουργείο Τουρισμού, με θέμα τις επικείμενες κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας και τις κοινωνικές συνέπειες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις επιστολές της δημοτικής Αρχής της Ιεράπετρας και του Σωματείου Καφέ-Εστίασης.

«Αυτή τη στιγμή, η πόλη της Ιεράπετρας έρχεται για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με μία χρονίζουσα κατάσταση, που έως τώρα δεν έχει βρεθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση. Αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών 50 καταστημάτων καφέ-εστίασης και τουριστικών ειδών που εκτείνονται στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, σε έκταση 1.500 μέτρων. Δεδομένου ότι η νέα τουριστική σεζόν ξεκινάει σε έναν μήνα και ελλείψει κάποιας εξασφαλισμένης χρηματοδότησης που θα αφορά τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το σενάριο ενός επ’ αορίστου χρόνου “βομβαρδισμένου τοπίου” φαντάζει καταστροφικό. Οι επιπτώσεις πολλές κατευθύνονται σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο και επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ιεράπετρας, τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη νότια Κρήτη.

Πενήντα καταστήματα υγειονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, με 355 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους βρίσκονται “όμηροι” των προγραμματισμένων κατεδαφίσεων, καθώς δεν υπάρχει ένα σαφές και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη μέρα σχέδιο.

Τελικός αποδέκτης όλων θα είναι ο πολίτης της Ιεράπετρας. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φως της επιτακτικής αναγκαιότητας εξεύρεσης μίας άμεσης, αποτελεσματικής, οριστικής, βιώσιμης και με κοινωνική ευαισθησία λύσης, η δημοτική Αρχή Ιεράπετρας αιτείται «τη συνολική εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για την ολοκλήρωση του έργου» της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας με δική του επιστολή κάνει έκκληση για παράταση της διαδικασίας των κατεδαφίσεων, καθώς, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν που ξεκινάει σε έναν μήνα, τα καταστήματα αυτά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αφού είναι αδύνατον να δουλέψουν με ομπρέλες ή χωρίς καμία κάλυψη, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης του τρόπου και των μέσων που θα καταστήσουν «την απομάκρυνση των κατασκευών, αλλά και τη δημιουργία νέων, νόμιμων πλέον, ταχύτατη και αποτελεσματική».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τα αρμόδια υπουργεία να απαντήσουν στα εν λόγω αιτήματα που αφορούν την αποφυγή των όποιων κοινωνικών επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button