ΕνημέρωσηΟικονομία

Έρχεται 3πλή παρέμβαση ανάσα για την αγορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Δύο ειλημμένες αποφάσεις και μία υπό σκέψη

Τριπλή παρέμβαση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, έτσι ώστε οι ίδιοι με την σειρά τους να δώσουν ανάσα στην αγορά που δοκιμάζεται από την έλλειψη στέγης βγάζοντας προς ενοικίαση ακίνητα που παραμένουν κλειστά.

Στο πλαίσιο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο, έως το τέλος του 2025 η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ παράλληλα εξετάζονται φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά διαμερίσματα προκειμένου να «ρίξουν» ξανά στην αγορά.

Οι 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εφέτος να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 αντί για 10 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου, αντί για το τέλος Μαΐου. Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με στόχο τα νέα εκκαθαριστικά να φτάσουν στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

«Στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10» ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, αντί για τέλη Μαΐου, και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιμεριστεί το βάρος σε περισσότερες δόσεις και ως εκ τούτου μικρότερες διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους φορολογούμενους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες επιβαρύνονται από την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά.

Παράλληλα για να αποτραπούν παρενέργειες στην αγορά ακινήτων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι επεκτείνεται για μια ακόμη μία χρονιά, μέχρι το τέλος του 2025, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές σημειώνοντας ότι «πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του, είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Η ρύθμιση για την αναστολή ΦΠΑ δεν επηρεάζει την αγορά πρώτης κατοικίας δεδομένου ότι αυτή απαλλάσσεται ήδη από τον ΦΠΑ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά των ιδιοκτητών και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά , στις ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση 5% από το εισόδημα για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου, προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής:

«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα . Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.

To άρθρο Έρχεται 3πλή παρέμβαση ανάσα για την αγορά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Δύο ειλημμένες αποφάσεις και μία υπό σκέψη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button