Υγεία & Διατροφή

Καλά νέα για τον κίνδυνο άνοιας – Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει – Galaksias Portal News

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο UC Davis Health διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος γίνεται μεγαλύτερος. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 είχαν 6,6% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου από αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο εγκεφαλικό απόθεμα, δυνητικά μειώνοντας το συνολικό κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Neurology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη δυνητικά μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Charles DeCarli, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Ο DeCarli είναι διακεκριμένος καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη νόσο Αλτσχάιμερ του UC Davis.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRIs) από συμμετέχοντες στην Καρδιά Μελέτη Framingham (FHS). Η έρευνα συνέκρινε τις μαγνητικές τομογραφίες ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 με αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Βρήκε σταδιακές αλλά σταθερές αυξήσεις σε αρκετές δομές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μια μέτρηση που εξέτασε τον όγκο του εγκεφάλου (ενδοκρανιακός όγκος) έδειξε σταθερές αυξήσεις δεκαετία με τη δεκαετία. Για τους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930, ο μέσος όγκος ήταν 1.234 χιλιοστόλιτρα, αλλά για εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970, ο όγκος ήταν 1.321 χιλιοστόλιτρα, ή περίπου 6,6% μεγαλύτερος όγκος.

Η επιφάνεια του φλοιού -ένα μέτρο της επιφάνειας του εγκεφάλου- έδειξε επίσης αύξηση δεκαετία με δεκαετία. Οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 είχαν μέση επιφάνεια 1.933 τετραγωνικά εκατοστά σε σύγκριση με 2.222 τετραγωνικά εκατοστά για τους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 -σχεδόν μια αύξηση 15%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι εγκεφαλικές δομές όπως η λευκή ουσία, η φαιά ουσία και ο ιππόκαμπος (μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη) επίσης αυξήθηκαν σε μέγεθος όταν συνέκριναν συμμετέχοντες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 με αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν αυτή τη στιγμή με νόσο Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 11,2 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Αν και οι αριθμοί αυξάνονται με τη γήρανση του πληθυσμού της Αμερικής, η συχνότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ -το ποσοστό του πληθυσμού που πλήττεται από τη νόσο- μειώνεται. Μια προηγούμενη μελέτη βρήκε μείωση 20% στη συχνότητα εμφάνισης άνοιας ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1970. Η βελτιωμένη υγεία και το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να είναι ένας λόγος.

«Μεγαλύτερες δομές του εγκεφάλου όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας μπορεί να αντανακλούν μια βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου», είπε ο DeCarli. «Μια μεγαλύτερη δομή εγκεφάλου αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο εγκεφαλικό απόθεμα και μπορεί να ρυθμίσει τις επιδράσεις της ύστερης ζωής των εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button