ΕνημέρωσηΟικονομία

Athens Riviera Summit: Πώς η επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων αλλάζει τα δεδομένα

H επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο τεχνολογικές εξελίξεις μετατρέπονται σε προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες είναι μία από τις βασικές τάσεις των τελευταίων ετών. Και είναι από τις τάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των επιχειρήσεων αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Η τάση αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Athens Riviera Summit, το οποίο διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μία τριήμερη εκδήλωση που συμμετείχαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, τεχνοκράτες και επικεφαλής οργανισμών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο πάνελ που είχε τίτλο «The Global Digital Transformation Roadmap: Turning Vision into Reality», πλέον βλέπουμε να γίνονται πραγματικότητα υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν να προέρχονται από σενάρια κινηματογραφικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε τόσο στην υλοποίηση του «έξυπνου» ψηφιακού βοηθού του ελληνικού κράτους (mAIgov), το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, όσο και νέες χρήσεις του ΑΙ. Όπως είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις εγγραφές στο Εθνικό Κτηματολόγιο με τα συστήματα να «διαβάζουν» τις συμβάσεις και να καταχωρούν απευθείας τα στοιχεία με την ανθρώπινη παρέμβαση να αφορά τον έλεγχο της σωστής καταχώρησης αυτών των στοιχείων. Ή την αξιοποίηση του AI από δημόσια νοσοκομεία σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς προκειμένου να γίνονται καλύτερες προβλέψεις για ασθένειες.

Αντίστοιχα, ο Paul Scully, Βρετανός βουλευτής και πρώην υπουργός Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε σε εξελίξεις όπως είναι το open banking που έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις διατραπεζικές συναλλαγές και τη μεταφορά χρημάτων. Εξελίξεις που έχουν ως αποτέλεσμα να είναι πλέον εφικτές -σε ελάχιστον χρόνο- δυνατότητες που φάνταζαν απίστευτες μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Εξίσου ταχύτατες είναι οι εξελίξεις και σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγικότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Έναν τομέα στον οποίο αναφέρθηκε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, γενική διευθύντρια της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, η οποία έφερε παραδείγματα για το πως το Copilot, η νέα πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο αμερικανικός κολοσσός και λειτουργεί ως ένας «έξυπνος» ψηφιακός βοηθός και χάρη στο ΑΙ κάνει πιο εύκολη και παραγωγική την καθημερινότητα των εργαζομένων. Η κα Ανδρονοπούλου επεσήμανε ακόμη ότι οι έρευνες που γίνονται δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και την επιζητούν.

Από τη δική του πλευρά, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, γενικός διευθυντής της Accenture Greece επεσήμανε και αυτός την επιτάχυνση που σημειώνεται όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, οι οποίες από όραμα γίνονται πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ο κ. Σαμπατακάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί κλάδοι όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν δραστικά και, μάλιστα, με τρόπους που δεν περιμέναμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Γενικότερα, αυτό που επισημάνθηκε είναι πως τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός υλοποίησης νέων τεχνολογικών εξελίξεων θα επιταχυνθεί και θα δούμε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Ένα από τα ζητούμενα είναι βέβαια το ανθρώπινο δυναμικό αλλά κυρίως οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να διαχειριστούμε αυτό τον καινούριο «κόσμο» που φέρνουν τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button