Κόσμος

Crash test για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Galaksias.com

Ψηφίζεται το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει τη συζήτηση στη Βουλή.

Αν και για το νομοσχέδιο είναι διασφαλισμένες οι συνθήκες ευρείας διακομματικής συναίνεσης και άρα είναι δεδομένη η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, αναμένεται να καταγραφεί όμως διψήφιος αριθμός διαρροών στο στρατόπεδο της «γαλάζιας παράταξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι βουλευτές που διαφωνούν κατηγορηματικά και προτίθενται να επιμείνουν μέχρι τέλους, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, φτάνουν τους 19, ενώ περισσότεροι είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τη διέξοδο της αποχής από την ψηφοφορία, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν και τους 39.

Στο «όχι» προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές: Αντ. Σαμαράς , Άν. Καραμανλή, Κ.Καραγκούνης, Μ.Σαλμάς, Αν. Κατσανιώτης, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καράογλου, Β. Γιόγιακας, Μ. Χρυσομάλλης, Ιωαν. Πασχαλίδης, Στ. Γκίκας, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακοπουλος, Χ. Αθανασίου, Γ. Καρασμάνης, Μπαραλιάκος, Ευρ. Στυλιανίδης, Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης, χωρίς να αποκλείεται 2-3 εξ αυτών να επιλέξουν τελικά την αποχή.

Αυτή τη στάση πάντως, να απέχουν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να επιλέξουν οι βουλευτές: Ν.Μηταράκης, Θ. Πλευρης, Γ. Ανδριανος, Δ. Κουβελας, Γ. Γεωργαντας, Χ. Μπουκωρος, Β.Οικονομου, Στ.Πέτσας, Κ. Κατσαφάδος, Π. Μάντας, Δ. Ακτύπης, Σπ. Κουλκουδίνας, Χ.Κέλλας, Τ. Δημοσχάκης, Αθ. Καββαδάς, Γ. Τραγάκης, Δ. Κυριαζίδης, Χ. Στεφανάδης, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Καφούρος, Δ. Καλογερόπουλος, Μ. Παπαδόπουλος, Γ. Βλάχος, Μ. Κόνσολας, Αγγ. Συρίγος, Ιωαν. Γιάτσιος, Στ. Παπασωτηρίου, Γ. Καλλιάνος, ενώ αμφιταλαντεύομενοι εμφανίζονται για την τελική στάση τους οι βουλευτές Σ. Λιβανός, Αθ. Λιούτας και Β. Βασιλειάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σε αυτή την περίπτωση καταγράφονται προβληματισμοί για το νομοσχέδιο στο εσωτερικό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε στην διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Ο Παύλος Πολάκης που ήταν από τους πρώτους που είχαν εκφράσει ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, έχει επιλέξει να βρίσκεται στα Χανιά, και υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η επιλογή αυτή μπορεί να του στοιχίσει τη θέση του συντονιστή της ΕΚΕΠΕ.

Ακόμη, τέσσερις ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρουν με την αποχή ή την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι των Βασίλη Κόκκαλη, Μίλτου Ζαμπάρα, Αθηνάς Λινού και Νίνας Κασιμάτη.

Αποχές όμως θα έχει και το ΠΑΣΟΚ, με τις πληροφορίες να λένε πως οι βουλευτές που δεν θα δώσουν το «παρών» στην ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσουν τους 10. Οι πληροφορίες ανφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς.

Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

«Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται , χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου. Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο για να καλύψει την κατακραυγή για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη. «Ανθέλληνες είναι όσοι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς λειτουργίες, όσοι προσβάλλουν τους πολίτες και τις ανεξάρτητες αρχές. Μέχρι πού θα φτάσετε; Πόσο μακριά είναι ο κατήφορος του ψευδοεκσυγχρονιστή; Και το λέω και για εσάς προσωπικά» είπε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «στα θέματα του κράτους δικαίου όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχω να πω δύο ονόματα: Καμμένος και Πολάκης[…] οι φωνές προδίδουν αμηχανία και υποκρισία. Έχετε δει εσείς κάποιον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να πηγαίνει στην Ευρώπη και να υπογράφει ψηφίσματα για διακοπή πόρων; Είναι πατριωτική στάση αυτή;
Και έχετε θράσος και κουνάτε το δάχτυλο; Το ηθικό πλεονέκτημα σας κατέστρεψε και εξακολουθείτε να κουνάτε το δάχτυλο και στην κοινωνία και στη Νέα Δημοκρατία. Ντροπή σας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2 ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό».

«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα» υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό, τι και να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

 

«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.

«Πρόοδος για εμένα, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε τι είναι; Είναι ο Έλληνας να έχει καλές παροχές υγείας που δεν τις έχει. Είναι να έχει ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που δεν τον έχει» δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.

«Είναι αδιανόητο να παραβιάζουμε το ιερό δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα, όπως ο Δημιουργός Θεός το προόρισε από τη φύση του» ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος.

«Καλέστε τους βουλευτές σας όλους στην ονομαστική ψηφοφορία που έπρεπε να την έχετε ζητήσει εσείς, στην ονομαστική ψηφοφορία που εμείς δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές για να τη ζητήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».

Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button