Κόσμος

Debate Τραμπ – Μπάιντεν: Κάνει πιο… σοφούς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους;

Το debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι το πρώτο μετά από τέσσερα χρόνια, αναμένεται να βγάλει ειδήσεις και να προβληματίσει τον «χαμένο», αλλά θα παράξει πραγματικά πολιτικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ;

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχουν αντιπαρατεθεί δημόσια και συνεπώς η σημερινή τηλεμαχία τους αναμένεται το δίχως άλλο με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα ζητήματα στα οποία θα αντιπαρατεθούν οι δύο πολιτικοί είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα, αλλά αυτό που φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά τους πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ είναι το κατά πόσο αυτά θα κάνουν «σοφότερους», ειδικά τους αναποφάσιστους Αμερικανούς πολίτες – ψηφοφόρους και από την άλλη, κατά πόσο θα απαντήσουν στα ουσιαστικά η αλήθεια είναι ερωτηματικά της κοινωνίας.

Δείτε εδώ το ντιμπέιτ

Ασφάλεια και μεταναστευτικό

Τα ζητήματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της οικονομίας βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των αμερικανικών ανησυχιών και εναλλάσσονται σε σπουδαιότητα ανάλογα με την επικαιρότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είναι δεδομένο πως ειδικά το ζήτημα της ασφάλειας θα πάρει διαστάσεις στο αποψινό debate με τις θέσεις ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν, όμως να μην έχουν αλλάξει καθόλου τα τελευταία όχι τέσσερα, αλλά οκτώ χρόνια και τις δύο πολιτικές και τους εκφραστές τους να έχουν «δοκιμαστεί» από μία φορά στο οβάλ γραφείο.

Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι επίσης ξεκάθαρα διαφορετικό, τόσο σε προσέγγιση όσο και σε νομοθετική πρωτοβουλία για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, αλλά και πάλι οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες δείχνουν πως σήμερα η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν πιστεύει πως κάποια από τις δύο προσεγγίσεις μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα.

Η «μάχη» για την οικονομία

Εκεί που αναμένεται να γίνει η μάχη για τη «νίκη» των εντυπώσεων είναι στο ζήτημα της οικονομίας, στο οποίο η αλήθεια είναι πως και τα δύο «στρατόπεδα» έχουν καταγράψει και σημαντικές νίκες και σημαντικές ήττες.

Είναι δεδομένο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει -αν και το πλαίσιο του σημερινού debate είναι στα όρια της πολιτικής «αποστείρωσης», να χτυπήσει τα τρωτά σημεία της τετραετίας Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της χώρας να προτάσσει σε κάθε επιχειρηματικό επιχείρημα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην Μέση Ανατολή.

Το παιχνίδι των εντυπώσεων

Στο τέλος της σημερινής πρώτης «μάχης» Τραμπ – Μπάιντεν είναι αμφίβολο εάν θα είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα και όχι απλά «κάποια».

Οι δύο «μονομάχοι» είναι δεδομένο πως θα επιχειρήσουν να πλήξουν ο ένας τον άλλο σε προσωπικό επίπεδο, με τα επιτελεία όμως και των «κόκκινων» και των «μπλε» να γνωρίζουν πως τα περιθώρια τεράστιου λάθους που θα γύρει την πλάστιγγα για τον έναν ή τον άλλο, να είναι στο επίπεδο του «μηδέν».

Ο Τζο Μπάιντεν που βάλλεται τους τελευταίους μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο με τον οποίο κινείται, μιλά και κυρίως για το πόσο αποσπάται η συγκέντρωσή του, φαίνεται να έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει απαντήσεις που αν και δεν απηχούν στο αντίπαλο στρατόπεδο, φαίνεται να συσπειρώνουν το δικό του.

Δεν θα ρισκάρουν κάτι «ακραίο»

Το μεγάλο ζητούμενο από το σημερινό debate είναι τι νέο θα μάθουν όχι οι Αμερικανοί, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης. Τι μπορεί να εκπλήξει, να τρομάξει ή να καθησυχάσει τον κόσμο στον οποίο υπάρχουν δύο πολεμικά μέτωπα σε εξέλιξη και δύο κρίσιμες εκλογικές μάχες σε Αγγλία και Γαλλία μέσα στις επόμενες επτά ημέρες…

Αναλυτές τονίζουν πως δυστυχώς οι προσδοκίες για κάτι ρηξικέλευθο είναι μηδαμινές. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο προσεγγίσεις παρά το εύρος είναι παγιωμένη και γνωστή και δεν πρόκειται καμία από τις δύο πλευρές να ρισκάρει κάτι «ακραίο» σήμερα.

Αυτό για το οποίο κανένας πάντως δεν δείχνει να γνωρίζει πολλά, είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο σημαντικότεροι και γηραιότεροι διεκδικητές της Προεδρίας, καθώς τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ δεν έχουν μέσα σε τέσσερα χρόνια την παραμικρή «σύγκρουση» σε περιβάλλον μάχης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button