Επικαιρότητα

Αρνητική «πρωτιά» της Ελλάδας στο κόστος των τροφίμων – Τι δείχνει η σύγκριση με την Ευρώπη – Galaksias.com

Στην Ελλάδα το αργυρό μετάλλιο των αυξήσεων στα τρόφιμα – Τι δείχνει η σύγκριση με την Ευρώπη

Ανεξέλεγκτος παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αναδείχτηκε για άλλο έναν μήνα τον Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη αύξηση τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και αυτό όταν στον γενικό πληθωρισμό η χώρα μας ήταν λίγο-πολύ στο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με άνοδο της τάξης 8,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών της ΕΕ για τον Ιανουάριο, η χώρα μας βρέθηκε στην τέταρτη θέση της ΕΕ και στη δεύτερη της Ευρωζώνης με την υψηλότερη ετήσια αύξηση, πίσω από την Μάλτα (10,1%), την Ισλανδία (8,8%) και τη Νορβηγία (8,7%). Ο μέσος όρος του πληθωρισμού τροφίμων στην ΕΕ τον Ιανουαρίου ήταν 5,1% και στην Ευρωζώνη ήταν 5,4%.

Στο σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών το σκηνικό αλλάζει τελείως. Στην ΕΕ των 27 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουαρίου, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,8. Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη του Καταναλωτή κινήθηκε στο 3,1%.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στο παρακάτω γράφημα:

Οι πρωταθλητές των αυξήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στη χώρας μας καταγράφει το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί κατά 67,4%, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση είναι 50,7%. Για την ιστορία, χαμηλότερη από τη χώρα μας είναι η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου τόσο στην Ισπανία (62%), όσο και στην Ιταλία (44,8%), καθώς μας περνά μόνο η Πορτογαλία με αύξηση (69,1%).

Στα φρούτα βρισκόμαστε και πάλι στη δεύτερη θέση των αυξήσεων στην Ευρωζώνη με 14%, καθώς με περνάει μόνο η Κύπρος (15,3%). Στα λαχανικά και πάλι με αύξηση 14% είμαστε στην τέταρτη θέση της Ευρωζώνης. Στο χοιρινό έχουμε μια αύξηση άνω 10% με την Ισπανία και την Κροατία να βλέπουν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Γενικά σε σε μια σειρά από προϊόντα τροφίμων και ποτών οι αυξήσεις στην χώρα μας είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ακόμη και εκεί που έχουμε αποκλιμάκωση τιμών, αυτές είναι πολλές φορές χαμηλότερες στη χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στον παρακάτω πίνακα:

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα

Με τον Φεβρουάριο να μην έχει κυλήσει πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον Ιανουάριο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα συμβεί τον ερχόμενο μήνα που μπαίνει σε ισχύ το τελευταίο πακέτο μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες σε όσα προϊόντα είχαν ανατιμηθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου 2024 και τη μείωση των πιστώσεων κατά 30% από τους προμηθευτές προς τα σουπερμάρκετ με στόχο η διαφορά να μεταφερθεί στο ράφι. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία πως τα μέτρα θα φέρουν μειώσεις τιμών.

Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΑΝ προχώρησε στην επέκταση των μέτρων κατά των ανατιμήσεων διευρύνοντας τα προϊόντα στα οποία θα πρέπει να δηλώνονται οι ανατιμήσεις ώστε να διαπιστώνεται το αν θα μπορούν να μπουν σε προσφορά.

Πηγή: insider.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button