ΕνημέρωσηΤεχνολογία

H «επιστροφή» του 5G στο προσκήνιο της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς

Η 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (5G) παρουσιάστηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά ακόμη δεν έχει κάνει ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία της. Κάτι που είναι πιθανό να αλλάξει την επόμενη διετία λόγω και της εμφάνισης των νέων «εκδόσεων» του 5G.

Στην Ελλάδα, πάντως, οι ανακοινώσεις για νέες υπηρεσίες και εφαρμογές που αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G άρχισαν πάλι να κάνουν την εμφάνιση τους και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Nova ανακοίνωσε το Nova 5G Home Internet, το οποίο είναι η νέα πρόταση της όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (fixed wireless broadband – FWA). Ουσιαστικά, πρόκειται για μία υπηρεσία που περιλαμβάνει ένα ειδικό router που υποστηρίζει σύνδεση WiFi 6 αλλά η σύνδεση με τον υπόλοιπο «κόσμο» γίνεται μέσω του δικτύου 5G! Το συγκεκριμένο router οποίο τοποθετείται στο χώρο του πελάτη και ο τελευταίος αποκτά μέσα σε ελάχιστα λεπτά ευρυζωνική σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασης, ενώ επιπλέον μπορούν πρακτικά να «μεταφέρουν» τη σύνδεση όπου επιθυμούν, αρκεί να μεταφέρουν απλά το router.

Η Nova έχει ενισχύσει σημαντικά την 5G κάλυψη της και πλέον ξεπερνά το 70% του πληθυσμού της χώρας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 5G δίκτυο προσφέρει αρκετά επιπλέον πλεονεκτήματα σε θέματα όπως είναι η χαμηλή απόκριση (latency). Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η τιμή καθώς η Nova προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία με 26 ευρώ το μήνα, προσφέροντας απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ταχύτητες έως 100Mbps, καθώς και απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά και κινητά δίκτυα. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να το συνδυάσουν με την συνδρομητική πλατφόρμα της EON. Το 5G Home Internet σε συνδυασμό με την EON ξεκινά από τα 32 ευρώ το μήνα.

Έρχεται το 5G SA

Παράλληλα με τη Nova, η Cosmote ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εμπορική διάθεση του δικτύου Cosmote 5G+. Αυτή είναι η επωνυμία του δικτύου της Cosmote που βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 5G SA χαρακτηρίζεται και ως το πραγματικό 5G, δεδομένου ότι προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων (άνω του 1 Gbps), χαμηλότερη απόκριση και τη δυνατότητα για το αποκαλούμενο network slicing που ανοίγει το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Cosmote, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου Cosmote 5G+ βρίσκεται ήδη στο 50% και θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024.

Πρόσβαση στο δίκτυο Cosmote 5G+ έχουν όλοι οι συνδρομητές Cosmote, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως προγράμματος φωνής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο Cosmote 5G+ και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη δικτύου Cosmote 5G+.

Οι κατασκευαστές που υποστηρίζουν πρώτοι το Cosmote 5G+ είναι η Samsung με τα μοντέλα Galaxy S23, S23+ και S23 Ultra και η Xiaomi με τα μοντέλα 13 και 13 Pro. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αφενός πρόκειται για τις «ναυαρχίδες» της Samsung και της Xiaomi του 2023 και αφετέρου δεν υπάρχει ακόμη στη λίστα κάποια έκδοση του iPhone. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν τελειώσει οι διαδικασίες πιστοποίησης, κάτι που όταν γίνει θα επιτρέψει τη σημαντική διεύρυνση του αριθμού των συσκευών που θα υποστηρίζουν τη λειτουργίας τους σε δίκτυα 5G SA.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button