ΕνημέρωσηΟικονομία

IRIS: Μικρή παράταση μετά τις 30 Ιουνίου – Πώς λειτουργεί η υπηρεσία

Mια μικρή ποσοτικά επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» με στόχο την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και μια μικρή χρονικά παράταση για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα IRIS, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτηση του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός έκανε λόγο για σύντομες παρατάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν επίσξημα αφού προηγηθεί σχετική ενημέρωση των υπόχρεων από την ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι η περίοδος υλοποίησης του μέτρου συνέπεσε με την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS.

Παρά τον σχεδιασμό του υπουργείου, η μικρή ανταπόκριση των επαγγελματιών ανάγκασε το υπουργείο να εξετάσει το σενάριο της παράτασης. Συγκεκριμένα, περίπου 650.000 είναι οι υπόχρεοι ελεύθεροι επαγγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έπρεπε να έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ωστόσο μόλις το 55% έχει προχωρήσει μέχρι τώρα στη διασύνδεση.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής ισχύει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για ενεργοποίηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, αλλά και διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.

Αυτό που μένει να φανεί πλέον είναι αν παραμένει το σχέδιο του υπουργείου για την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Πώς λειτουργεί το IRIS

Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται και σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς του καταναλωτή (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet):

  1. Επιλέξτε την υπηρεσία IRIS payments ως τρόπο πληρωμής.
  2. Επιλέξτε «Δημιουργία QR Code» για να σκανάρετε το QR από το mobile banking σας ή επιλέξτε την τράπεζά σας και αυτόματα θα μεταφερθείτε στο ασφαλές περιβάλλον του e-banking της τράπεζας.
  3. Εισέρχεστε στο περιβάλλον της τράπεζάς σας και μετά την ασφαλή σύνδεσή σας, ενημερώνεστε με τις λεπτομέρειες της πληρωμής.
  4. Δίνοντας την έγκριση σας πραγματοποιείτε την πληρωμή με μεταφορά πίστωσης από τον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Η επιχείρηση λαμβάνει την σχετική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο και εσείς μεταφέρεστε άμεσα στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ελέγχετε την παραγγελία σας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button