
Τηλεοπτική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή του «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1 παραχωρεί το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας.
“Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη”, χαρακτηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως ο κόσμος μας ξαναγίνεται διπολικός και πως ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς.
Κάνει λόγο, μάλιστα, για μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας στα ανατολικά μέσω της συμμαχίας Ρωσίας- Κίνας και ίσως Ινδίας που θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις.
“Μεγάλος εταίρος θα είναι η Κίνα και junior partner η Ρωσία”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε κατηγορηματικά καταγγελτικός απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά- Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ- που βλέπουμε μια αναθεωρητική λογική αλλαγής συνόρων.
Τόνισε πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο που σε μια πλευρά έχουμε μια χώρα που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον πλανήτη και είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή η Ρωσία.
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε κι εξαιρετικά ανήσυχος με την αναθεωρητική τακτική Ερντογάν: «Η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή, δεν είναι απομονωμένη, είναι περισσότερο υπολογίσιμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων. Το αξιοποιεί ο κ. Ερντογάν με την επιτήδεια ουδετερότητα για να έχει οφέλη και στη Δύση και στην Ανατολή. Ο κ. Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο Ερντογάν για τα drones που έστειλε. Η Ελλάδα να έχει μια ξεκάθαρη θέση και για λόγους αρχής και γιατί είναι μια χώρα σε ιδιαίτερο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη και στις κυρώσεις και στην ενταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Μέγα λάθος η επιπολαιότητα αποστολής πολεμικού υλικού κι όχι ανθρωπιστική βοήθεια. Να συναντηθεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν. Να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Το ίδιο έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εξοπλισμούς κάνεις για να μη φτάσεις σε θερμό επεισόδιο. Κόκκινη γραμμή η αποστρατιωτικοποίηση και οι γκρίζες ζώνες που θέτει η Τουρκία. Έπρεπε να είχαμε θέσει ως όρο την πρόοδο της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ την παραπομπή στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα είναι χειρότερη με Τουρκία. Υπερψηφίσαμε τα 18 Ραφάλ, τις φρεγάτες Μπελαρά. Δεν θέτω δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο”. Ενίσχυση, αλλά με σύνεση για να μην βρεθούμε ξανά σε συνθήκες δημοσιονομικής εκτροπής. Αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Το μέσο δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί. Είναι και η διπλωματία, η οικονομία, η ενεργειακή αυτάρκεια».
Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης Τσίπρα:
Ουκρανία:
– Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα, για την Ευρώπη.
– Η Ρωσία επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το αιματοκύλισμα στην πραγματικότητα.
– Στις 24 Φεβρουαρίου ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε έναν κόσμο ξανά διπολικό, σε έναν νέο σκληρό Ψυχρό Πόλεμο.
– Δυσμενής εξέλιξη για την Ευρώπη και γεωπολιτικά και οικονομικά.
– Κάθετη, κατηγορητική καταγγελία και καταδίκη μας της εισβολής της Ρωσίας, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του αναθεωρητισμού.
– Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα με τον πόλεμο, με τη βία, σε μια αναθεωρητική λογική, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
– Δεν θα έπρεπε να προκαταλάβουμε ότι θα κλιμακώσει η Τουρκία μετά τις εξελίξεις
– Η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή με αυτές τις εξελίξεις
– Η Τουρκία έχει παράδοση στην λογική της “επιτήδειας ουδετερότητας”. Αυτή η στάση φαίνεται να της δίνει πόντους. Ο Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν.
– Αυτό που χρειάζεται να κάνει η χώρα μας είναι να έχει ξεκάθαρη θέση και για λόγους αρχής και για λόγους της ιδιαίτερης θέσης της. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι.
– Μέγα λάθος και επιπολαιότητα του Μητσοτάκη η αποστολή πολεμικού υλικού.
– 48 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο δεν είχαμε τίποτα σε βάρος της Τουρκίας.
– Η Ελλάδα έχει κάθε δίκιο και κάθε υποχρέωση να πάρει ξεκάθαρη θέση.
– Ναι στις κυρώσεις, ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια, ναι στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας.
– Δεν έχουμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.
– Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου.
– Ο Μητσοτάκης δεν ρώτησε κανέναν. Αυτό είναι πρωθυπουργικός βοναπαρτισμός. Στοιχειωδώς έπρεπε να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να ζητήσει μια γνώμη.
– Η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
– Για τη ΝΔ καλή είναι η ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά καλή είναι και η φοροδιαφυγή (για καταψήφιση από ευρωβουλευτές ΝΔ της τροπολογίας της Αριστεράς για κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες).
– Δεν διστάσαμε ως κυβέρνηση να απελάσουμε τους Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
– Αν δεν είχε υπάρξει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας και την Τουρκία και την Ρωσία.
– Έχει και η Δύση ευθύνες γιατί επέτρεψε να γίνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο και τώρα τον ίδιο δρόμο ακολουθεί ο Πούτιν.
– Η Ελλάδα να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, χωρίς αυταπάτες και με σαφείς κόκκινες γραμμές.
– Θα έπρεπε να θέσουμε ως όρο την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση.
– Λελογισμένη και με σύνεση έπρεπε να είναι η ενίσχυση της άμυνας
– Αυτοσκοπός για εμάς είναι η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.
– Αν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία θα είναι τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και θα είναι πυρηνικός. Ας μην κάνουμε καν τέτοιες σκέψεις. Και ας μην είναι στην Ελλάδα λοιπόν κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως.
– Είμαστε η κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, του οικουμενικού πολιτισμού.
– Το η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες ήταν σύνθημα του ΕΑΜ.
– Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά δεν ακολουθεί στρατηγική Καραμανλή, ακολουθεί στρατηγική Παπάγου. Τη στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Να δώσουμε δηλαδή τα πάντα χωρίς όφελος
– Δεν θα υπογράφαμε για επ’ αόριστον συμφωνία με τις ΗΠΑ και για παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης χωρίς αντάλλαγμα.
– Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να υπουργοποιήσει τον πρώην υπουργό μου Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη και τώρα με κατηγορεί που είχα υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έφυγε από την κυβέρνηση όταν διαφωνήσαμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για την ακρίβεια: