ΕνημέρωσηΟικονομία

«Παράθυρο» ανατιμήσεων στις πασχαλινές σοκολάτες λόγω εκτίναξης των τιμών του κακάο

“Παράθυρο” για ανατιμήσεις στη σοκολάτα -ειδικά ενόψει της περιόδου του Πάσχα κατά την οποία η αγορά γεμίζει από πασχαλινά σοκολατένια αυγά κλπ- αφήνουν αναλυτές της αγοράς. 

«Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές, καθώς είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, οπότε είναι κάτι που είναι εκτός του ελέγχου μας», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), κ. Λευτέρης Κιοσές.

Είναι και άλλα προϊόντα που μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής των γλυκών, οπότε δεν περνάει ατόφια η αύξηση του κακάο στην τελική τιμή, ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 30% με 40% στο κακάο, αλλά ένα μικρό ποσοστό περνάει και στην τελική τιμή, γιατί προφανώς είναι ένα βασικό κόστος ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα με τον ίδιο..

Η πρώτη ύλη βρίσκεται σε ανεπάρκεια λόγω των αποτυχιών στις καλλιέργειες και η τιμή της έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο και στην τιμή της πασχαλινής σοκολάτας, σύμφωνα με ευρωπαίοι αναλυτές.

Η μέση τιμή διαπραγμάτευσης για έναν τόνο κακάο ήταν περίπου 5.640,99 δολάρια ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με την Destatis. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5.226,12 ευρώ ανά τόνο. Η τιμή αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης για τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής έχει επομένως αυξηθεί απότομα στην παγκόσμια αγορά τους τελευταίους μήνες.

Μια σύγκριση των μέσων ετήσιων τιμών δείχνει ότι η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί από το 2005. Λόγω των διαφορετικών αποδόσεων από τις συγκομιδές κακάο και της πολιτικής κατάστασης στις χώρες προέλευσης, η τιμή του κακάο μπορεί να υπόκειται σε έντονες διακυμάνσεις.
Οι κυριότερες χώρες παραγωγής κακάο είναι τα δυτικοαφρικανικά κράτη της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας. Τα πρώτα στάδια επεξεργασίας των συγκομισμένων κόκκων κακάο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στη φυτεία, αλλά οι κόκκοι συνήθως καβουρδίζονται μετά την εξαγωγή. 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button