Τρόπος Ζωής

Ο ποιητής του σινεμά που «έφυγε» άδοξα – Galaksias Portal News

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 24.01.2024 από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε τροχαίο στη Δραπετσώνα.

Στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ο εμβληματικός Έλληνας σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή, σε ένα τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τα γυρίσματα της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα» που δεν έμελλε να ολοκληρωθεί.

Ο δημιουργός της εμβληματικής ταινίας «Ο Θίασος» (1974), παραμένει ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής που ανέδειξε η χώρα μας κι ένας από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ. Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν ο άνθρωπος, η μετανάστευση, η ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.

Λιτός και αφαιρετικός, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος καταφέρνει να πει με τη σιωπή στις ταινίες του όσα οι άλλοι δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε με τεράστιους διαλόγους…

Πώς έγινε το τροχαίο

Ήταν περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (24.01.2012), όταν ένα μηχανάκι που οδηγούσε ειδικός φρουρός, εκτός υπηρεσίας, παρέσυρε τον 77χρονο σκηνοθέτη.

Εκείνη τη μοιραία, όπως αποδείχτηκε, στιγμή ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο, τον περιφερειακό της Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι.

Σύμφωνα με την τροχαία, στο σημείο των γυρισμάτων υπήρχε περιπολικό αλλά στο αντίθετο ρεύμα από εκεί που έγινε το δυστύχημα. Ο χώρος που είχε οριοθετηθεί από την εταιρεία παραγωγής ήταν στο ρεύμα προς Πειραιά. Εκεί είχαν μπει κώνοι προκειμένου να μην γίνει κάποιο ατύχημα.

Κάποια στιγμή ο σκηνοθέτης εγκατέλειψε τον χώρο των γυρισμάτων και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα προς Κερατσίνι. Όμως καθώς διέσχιζε τον δρόμο και ενώ βρισκόταν στο σημείο που τελειώνει ένα τούνελ βγήκε το μηχανάκι και τον χτύπησε.

Ο 77χρονος σκηνοθέτης τραυματίστηκε σοβαρότατα και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα σε όλο του το σώμα, ρήξη σπλήνας εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε εσωτερική αιμορραγία δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή.

Οι ταινίες – κληρονομιά που άφησε πίσω του

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. 

Πήγε σχολείο στην Αχαρνών και το 1953 φοίτησε στη Νομική αλλά την εγκατέλειψε στο πτυχίο. Το 1961 έφυγε για τη Γαλλία.

Εκεί αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l’ homme.

Το 1964 επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να εργάζεται ως κριτικός.

Το 1965 αρχίζει κατά παραγγελία το γύρισμα της πρώτης του ταινίας Φόρμινξ Στόρι, με θέμα το συγκρότημα Φόρμινξ του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Μία σύγκρουση με τον παραγωγό της ταινίας θα βάλει τέλος στο σχέδιο. Το 1968 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τη μικρού μήκους ταινία «Εκπομπή» και αποσπά το βραβείο κριτικών.

Οι πρώτες ταινίες

Οι ταινίες του θα καθιερώσουν μία φλύαρη σιωπή. Οι εικόνες του θα αναδείξουν την πολιτική, ιστορική αλλά και φιλοσοφική αλήθεια.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος θα γίνει ο ποιητής του σινεμά και με την εικαστική ματιά του θα δημιουργήσει ταινίες με αρμονία και υπαρξιακό βάθος.

Το 1970 γυρίζει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, την «Αναπαράσταση», που βραβεύτηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Από τότε συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα και το έργο του δεν σταματάει να βραβεύεται.

Ακολουθούν οι «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1975), «Οι Κυνηγοί» (1977), «Ο Μεγαλέξανδρος» (1980), «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο Μελισσοκόμος» (1986), «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988), «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» (1991), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995), «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998), «Τριλογία – Ι. Το λιβάδι που δακρύζει» (2003) και «Τριλογία – ΙΙ. H σκόνη του χρόνου» (2008).

Ο «Θίασος» θα κάνει διάσημο τον Αγγελόπουλο στο εξωτερικό.

Επίσης περιλαμβάνεται σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, που συντάσσονται κατά καιρούς από τους κινηματογραφικούς κριτικούς.

Η ταινία θα ήταν υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή τη θεώρησε πολύ «αριστερή» για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

 

Το 1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε την ταινία «Μεγαλέξανδρος», που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ της Βενετίας, το πρώτο μεγάλο βραβείο για τον σκηνοθέτη.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνωρίζεται με τη διευθύντρια παραγωγής Φοίβη Οικονομοπούλου. Θα γίνει η σύντροφός του και θα αποκτήσουν τρεις κόρες.

Το 1995, ο Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Το Βλέμμα του Οδυσσέα».

Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, προς μεγάλη απογοήτευση του Αγγελόπουλου, που θεώρησε ότι έπρεπε να του απονεμηθεί το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ (ο Χρυσός Φοίνικας). 

Τρία χρόνια αργότερα, το 1998, η ταινία «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το «Λιβάδι που δακρύζει» (2004) είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που σκόπευε να γυρίσει ο Αγγελόπουλος. Το 2008 γυρίζει το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Η Σκόνη του Χρόνου».

Στα τέλη του 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», που θα αναφερόταν στην ελληνική κρίση και θα ολοκλήρωνε την τριλογία. Όμως, το νήμα της ζωής του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη κόπηκε ανεπάντεχα αργά το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2012, στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν του Νέου Φαλήρου, όπου μεταφέρθηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. H κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

To άρθρο Θόδωρος Αγγελόπουλος: Ο ποιητής του σινεμά που «έφυγε» άδοξα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button