Επικαιρότητα

Η ΑΟΖ… της ντροπής  | Neakriti – Galaksias.com

Εμείς “βλέπουμε”… εξομάλυνση σχέσεων, την ώρα που η Τουρκία κάνει αναφορές στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπως αυτή προχθές

Εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια οι αναφορές είναι διαρκείς, αρξάμενοι από τον καθηγητή στην Ουάσινγκτον Θόδωρο Καρυώτη και όχι μόνο από αυτόν, για την ΑΟΖ και δυστυχώς ακόμα οι ελληνικές κυβερνήσεις να αντιληφθούν (;;;) την αξία της ή έτσι θέλουν να εμφανίζονται, ενώ στην ουσία δε θέλουν να έχουν “φασαρίες” με τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, όπως και με την κυριαρχία τους αυτονόητα στα 12 ναυτικά μίλια Αιγιαλίτιδας Ζώνης! Κάπως έτσι και τώρα, η κυβέρνηση διά των δηλώσεων υπουργών της και των ανακοινώσεων του ΥΠ.ΕΞ. δείχνει να μην έχει καταλάβει πόσο σημαντική και κρίσιμη ήταν η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας επί αυτών, ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά περιβαλλοντικό!!! 

Τα θαλάσσια πάρκα που δημιουργήσαμε, στα χαρτιά για την ώρα, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο δε βρίσκονται μέσα στο χωρικά μας ύδατα, αλλά μέσα στην ΑΟΖ της Ελλάδας και μέσα στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ε.Ε., που είναι ταυτόχρονα και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία το κατάλαβε και γι’ αυτό αντέδρασε από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., μετά με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Τσελίκ, και τώρα ακόμη χειρότερα με ανακοινώσεις που πάνε ακόμη πιο πέρα την πρόκληση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στην ελληνική πολιτική ελίτ, για κάτι που δεν καταλάβατε πόσο κρίσιμο είναι για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. 

Το παιχνίδι της Τουρκίας 

Προχθές, αναφορά στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο έκαναν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών. 

«Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο», ανέφεραν. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο πέλαγος και το Ιόνιο πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δε θα γίνουν αποδεκτές και δε θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς»!!! 

Εμείς βλέπουμε… τη “μεγάλη εικόνα” 

Αυτά λένε οι Τούρκοι, αλλά εμείς κατά τ’ άλλα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η “εξομάλυνση” των σχέσεων (;) που βλέπει ο πρωθυπουργός μας και οι συν αυτώ και κάπως έτσι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Δηλαδή εμπιστοσύνη θα είναι να “παγώσουμε” την απόφασή μας για θαλάσσια πάρκα εντός της ΑΟΖ μας. Όταν μάλιστα οι ιθύνοντες του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας χθες ήρθαν με τη σειρά τους να απευθύνουν… “προειδοποιήσεις”, κάνοντας μάλιστα λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία». Όταν μας λένε ακόμη πως είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς». 

Η ρητορική που θυμίζει άλλες εποχές επιτείνεται από την ειδική αναφορά σε νησίδες, νησιά και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί βάσει διεθνών συνθηκών, όπως από το κεφάλι τους το κατεβάζουν, λησμονώντας πως η Συνθήκη της Λωζάνης τούς αναγνωρίζει των ίδιων νησιά, νησίδες και βραχονησίδες μόλις 3 μίλια απόσταση από τις μικρασιατικές ακτές, καν ναυτικά μίλια. Πρόκειται για τα γνωστά και προκλητικά “EGAYDAAK”, που περιλαμβάνουν άνω των 100 ελληνικών νησιών και νησίδων και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε Έκδοση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998. 

Αλήθεια τώρα, με τέτοιο κλίμα “εξομάλυνσης” σχέσεων, εμείς εργαζόμαστε για την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στα μέσα Μαΐου; 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button