Υγεία & Διατροφή

Εθεάθησαν φώκιες στο λιμάνι του Ηρακλείου – Galaksias Portal News

Δύο φώκιες εθεάθησαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, δημιουργώντας ενθουσιασμό μεταξύ όσων βρίσκονταν στον λιμενοβραχίονα και πέριξ του λιμεναρχείου για τον καθημερινό τους περίπατο.

Σύμφωνα με τον ωκεανογράφο και μέλος της ερευνητικής ομάδας στη MOm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Οδυσσέα Παξινό, «αν και στην Κρήτη ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας είναι μικρός, εντούτοις πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς φώκιες μπορούμε να συναντήσουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της MOm, όταν συναντάμε φώκιες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε και εμείς και η φώκια ασφαλείς.

@manolisstefanakis♬ πρωτότυπος ήχος – Manolis Stefanakis

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΜΟm, αν συναντήσεις φώκια μέσα στο νερό: μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο.

Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά.

@manolisstefanakis♬ πρωτότυπος ήχος – Manolis Stefanakis

Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου. Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητο.

Αν συναντήσεις φώκια σε θαλάσσια σπηλιά: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

Αν συναντήσεις φώκια στη στεριά: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

  • Μείνε τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.
  •  Μην προκαλείς θορύβους κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.
  • Μη βρέχεις τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή.
  • Μην ταΐζεις ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, μην εμποδίζεις την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα, μην αφήνεις τα παιδιά να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν, καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να απομακρύνονται, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια, ενώ επιπλέον παρατήρησε με προσοχή το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button