Κόσμος

Προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων – Galaksias.com

Η πρόταση θα αφορά γυναίκες, που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους.

Σε αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμάται πως θα επιτρέψει σε εκτοπισμένους από τη Λωρίδα της Γάζας, να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 12, το σχέδιο αυτό φέρεται να συζητήθηκε σε συνεδρίαση της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ετοιμάζεται να προωθήσει πρόταση στους μεσολαβητές —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— άμεσα.

Ποια η στόχευση

Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να επιδιώκεται για να παρακαμφθεί το αίτημα της Χαμάς αλλά και των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπάρξει απελευθέρωση ομήρων.

Να σημειωθεί ότι, αναμένεται να οργανωθεί εντός της ημέρας συνάντηση ισραηλινών διαπραγματευτών και αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, που παραμένει απόλυτο εδώ και μήνες.

Υπενθυμίζεται πως, η Χαμάς, αξιώνει μεταξύ άλλων μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να προχωρήσει στην απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που απομένουν στα χέρια των μαχητών του. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και διαμηνύει πως ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου θα συνεχιστεί.

Το Κάιρο από την πλευρά του ασκεί πιέσεις να κλειστεί συμφωνία για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς ανησυχεί πως θα περάσει τη μεθόριο μεγάλος αριθμός παλαιστινίων προσφύγων.

Στη Ράφα έχουν καταφύγει οι περισσότεροι κάτοικοι της παλαιστινιακής περιοχής, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button