ΕνημέρωσηΠολιτική

«Η σοβαρή Δεξιά εκφράζεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία» – Galaksias Portal News

Αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην αλλοδαπή, αφήνει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μέσω συνέντευξής του σε εφημερίδα. Επαναλαμβάνει, παραλλήλως, ότι «η σοβαρή Δεξιά εκφράζεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία», ενώ καταθέτει την άποψή του για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής ούτε για τον Κώστα Καραμανλή ούτε για τον Χρήστο Σπίρτζη.

Από αυτό το θέμα, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος δηλαδή, ξεκινά η συνέντευξη, με τον υπουργό Επικρατείας να απορρίπτει εξ αρχής τη μομφή περί συγκάλυψης: «Τι έχει συγκαλυφθεί; Ποιος τα συγκαλύπτει; Η Δικαιοσύνη; Οι πολιτικώς ενάγοντες, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί την τραγική απώλεια των συγγενών τους, εκπροσωπούνται εκεί με τους δικηγόρους τους, καταθέτουν αιτήματα, έχουν τεχνικούς συμβούλους, υποβάλλουν παρατηρήσεις, πραγματογνωμοσύνες, ακούγονται από τη δικαστική αρχή. Έγινε όλη αυτή η μεγάλη συζήτηση για το περίφημο μπάζωμα και για το αν υπήρχαν και άλλα βαγόνια και άλλα υλικά. Διορισμένος πραγματογνώμονας από την ανάκριση είπε πως δεν ισχύουν αυτά. Τεχνικός σύμβουλος -δηλαδή κάποιος διορισμένος ειδικός από την πολιτική αγωγή- είχε άλλη άποψη. Διατάχθηκε δεύτερη πραγματογνωμοσύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς, ωστόσο, να πάρει θέση για τις πρόσφατες δηλώσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, παρέπεμψε στις παρατηρήσεις «του προέδρου των διοικητικών δικαστών, αλλά και του Αρείου Πάγου, η οποία υπογράφεται από τους δύο αντιπροέδρους του, οι οποίες επισημαίνουν λίγο πολύ το ίδιο. Ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας έχει να ασχοληθεί με οικονομικά αδικήματα συνδεόμενα με τη διαχείριση χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ασχολείται με κάτι άλλο. Άρα, λοιπές παρατηρήσεις είναι προφανές ότι εκφεύγουν από το πεδίο της αρμοδιότητάς της».

Για το ψήφισμα δε, των συγγενών των θυμάτων λέει πως «είναι ένα αίτημα πολιτών για συνταγματική αναθεώρηση». Και προσθέτει: «Δεν είναι συγκάλυψη το ότι έχει ποινική αρμοδιότητα η Βουλή. Είναι συνταγματική πρόβλεψη, η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Εδώ όντως υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διότι συνετέθησαν δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, η συνταγματική αναθεώρηση και η λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή 500.000 υπογραφές για να έρθει ένας νόμος να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο. Όποιο και αν είναι το περιεχόμενο αυτού του προτεινόμενου νόμου, ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Γιατί δεν πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 86; Γιατί δεν πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας; Τώρα την θυμήθηκε; Λοιπόν, οι υπογραφές θέτουν ένα αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί υποθέτω από τις πολιτικές δυνάμεις, από την προτείνουσα Βουλή».

Διάταξη, πάντως, που δεν θα προταθεί προς αναθεώρηση από τη Νέα Δημοκρατία, με το σκεπτικό ότι «εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα και έχουμε καταργήσει τη βραχεία αποσβεστική προθεσμία των δύο κοινοβουλευτικών συνόδων. Τώρα, τα αδικήματα των υπουργών κρίνονται με την κοινή παραγραφή». Κατηγορεί, μάλιστα, τους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος, πως «αντί να σκεφτούν ποινικά στην πραγματικότητα […] εργαλειοποιούν μια υπόθεση, για να πλήξουν πολιτικά την κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν είχε στο γραφείο του την κ. Μαρία Καρυστιανού, ο Μάκης Βορίδης θα της έλεγε: «Με απόλυτο σεβασμό στη θέση της -διότι εγώ εξ επαγγέλματος έχω δικάσει πάρα πολλές υποθέσεις ανθρωποκτονίας και εξ αμελείας και εκ προθέσεως και ξέρω το δράμα των οικογενειών που έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους και αναζητούν δικαιοσύνη- και χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας, η απάντηση είναι μία: δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μια θέση που μπορεί να στενοχωρεί, αλλά αυτή είναι η πεποίθησή μου».

Και, δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε για τον Κ. Καραμανλή ούτε για τον Χρ. Σπίρτζη, «για να είμαστε δίκαιοι», επισημαίνει επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι «ο Καραμανλής έδωσε μια παράταση (σ.σ.: στη σύμβαση 717) – είχαν ήδη δοθεί επτά. Εάν δεν την έδινε και διαλυόταν η σύμβαση και είχε συμβεί το δυστύχημα, πάλι το ίδιο θα είχε να αντιμετωπίσει». Συνεπώς, «η πρόθεση Καραμανλή ήταν να τελειώσει γρήγορα».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων, ο κ. Βορίδης αναγνωρίζει πως «πράγματι μια λίστα έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών, πήγε σε συγκεκριμένο κομματικό παράγοντα και κατέληξε στην κ. Ασημακοπούλου. Λάθος της. Καταλογίστηκαν όλα. Η κ. Ασημακοπούλου δεν θα είναι υποψήφια. Οι άλλοι δύο παραιτήθηκαν. Αυτό το έχει κάνει ο πρωθυπουργός μόνος του, χωρίς κανένα πόρισμα και χωρίς καμία εισαγγελική κατηγορία».

Με αφορμή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη, ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ του επιχειρείν, «πολύ» και «νομίμως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αλλά, εν συνεχεία υπενθυμίζει το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι όπως ψηφίσθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ: «Κοιτάξτε να δείτε πως “έστιν δίκης οφθαλμός”, αυτό είναι το ωραίο. Είναι μια νομοθεσία που έγινε στοχευμένα για να πληγεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του. Παραγγελιά! Δείτε τώρα πώς έμπλεξε ο διάδοχος του κ. Τσίπρα».

Και, τούτου δοθέντος, «απαιτείται η συμμόρφωση τη χρονική στιγμή που ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν εξελέγη, έπρεπε άμεσα να μεταβιβάσει τις μετοχές που είχε […] διερωτώμαι πως ο διαπρύσιος υπερασπιστής του κράτους δικαίου δεν έρχεται να μας πει τρεις κουβέντες. Έχω αυτήν την εταιρεία, μεταβίβασα τις μετοχές μου σε αυτή την τάδε του μηνός, τις πήρε ο τάδε και για τη μεταβίβαση αυτή πήρα το τάδε ποσό. Τόσο εύκολο, τόσο γρήγορο, τόσο απλό. Αυτό είναι που δημιουργεί την απορία και την υποψία: Για να μην μου το λες, μήπως δεν είναι τελικά τόσο απλό;».

Εν όψει ευρωεκλογών, ο υπουργός Επικρατείας εκτιμά ότι «το βράδυ των ευρωεκλογών εκείνο που θα συζητάμε δεν θα είναι τα απόλυτα νούμερα, αλλά τον πολιτικό συσχετισμό».

Ενώ για το δικό του ρόλο στο πολιτικό σκηνικό λέει πως υπηρετεί το Έθνος και την παράταξη. ‘Αλλωστε, συμπληρώνει, «εγώ είναι σαφές το τι κάνω. Είμαι πρωτίστως και κυρίως βουλευτής, και όταν το κρίνει ο πρωθυπουργός, υπηρετώ σε υπουργικές θέσεις. Φιλοδοξία ευρωεκλογών δεν έχω. Δεν υποτιμώ καθόλου την Ευρωβουλή».

Τέλος, για τα σενάρια ίδρυσης από τον ίδιο, ενός δεξιού κόμματος, ξεκαθαρίζει: «Τα υπόλοιπα περί δεξιού κόμματος τα αφήνω. Θεωρώ και το έχω πει πολλές φορές ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο χώρος που εκφράζει τη σοβαρή, λαϊκή, εθνική και κοινωνική δεξιά. Όλα τα ζητήματα της δεξιάς ατζέντας τα έχουμε υπηρετήσει και τα έχουμε σε προτεραιότητα […] Αυτό είναι, αν θέλετε, που δεν αφήνει κανένα αντικειμενικό περιθώριο να υπάρξει μια σοβαρή Δεξιά, εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Η σοβαρή Δεξιά εκφράζεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία», καταλήγει.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button