Υγεία & Διατροφή

Συναγερμός για την «ευλογιά της Αλάσκα» -Η μετάδοση – Galaksias Portal News

Την ανησυχία τους για την πιθανότητα εξάπλωσης ενός πρόσφατα ανακαλυφθέντα ιού γνωστού ως «Alaskapox» ( η ευλογιά της Αλάσκα), ο οποίος σχετίζεται στενά με την ευλογιά, εξέφρασαν οι επιστήμονες.

Ο ιός «Alaskapox» εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2015 σε έναν ασθενή στο Φέρμπανκς και η εμφάνισή της στους ανθρώπους είναι σπάνια, καθώς έκτοτε έχουν υπάρξει επτά κρούσματα.

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας της Αλάσκας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με το Newsweek γνωστοποίησε τον πρώτο θάνατο από τον συγκεκριμένο ιό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί περαιτέρω στην πολιτεία μεταξύ του ζωικού πληθυσμού της και ενδεχομένως στην ευρύτερη Βόρεια Αμερική.

«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς μεταδίδεται»

Η μόλυνση έχει ιστορικά προκαλέσει ήπια ασθένεια με συμπτώματα όπως δερματικές βλάβες, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο στις αρθρώσεις ή τους μύες να υποχωρούν μόνα τους.

Αυτό ήταν και το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε εκτός του Φέρμπανκς για τον ιό που είναι γνωστός ως AKPV. Όλα τα αναφερόμενα κρούσματα στην περιοχή δεν απαιτούσαν θεραπεία.

Πώς διαπιστώθηκε η ασθένεια στον ηλικιωμένο

Ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος καταγόταν από την απομακρυσμένη χερσόνησο Κενάι της Αλάσκας, ζούσε μόνος του σε μια δασώδη περιοχή, δεν ανέφερε πρόσφατα ταξίδια ή στενές επαφές με παρόμοια ασθένεια και δεν είχε στενή επαφή με μικρά θηλαστικά. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός είναι πιο ευρέως διαδεδομένος στα ζώα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ανέφεραν ακόμα οι επιστήμονες από το υπουργείο Υγείας της πολιτείας.

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Υγείας της Αλάσκας ανέφεραν ακόμα ότι ο άνδρας πιθανότατα έπασχε από πιο σοβαρή ασθένεια, καθώς ήταν ανοσοκατεσταλμένος μετά από θεραπεία για καρκίνο. Ο άνδρας φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα που τον γρατζούνισε στη μασχάλη του τους μήνες πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η αδέσποτη γάτα εξετάστηκε αρνητικά για τον ιό.

Ο άνδρας που πέθανε πρόσφατα είχε ένα ευαίσθητο σημείο στη μασχάλη του πριν αρχίσει να αισθάνεται πόνο στην περιοχή και σκλήρυνση του σημείου. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο στις 17 Νοεμβρίου, καθώς η ασθένεια εμπόδιζε την κίνηση του χεριού του και εμφάνισε αίσθηση καψίματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αλάσκας ο άνδρας στη συνέχεια εμφάνισε τέσσερις μικρότερες βλάβες που έμοιαζαν με ευλογιά σε διάφορα σημεία του σώματός του, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε προχωρημένη νόσηση μπορεί να εξαπλωθούν τα εξανθήματα.

Παρά τη βελτίωση της υγείας του μετά από μια εβδομάδα στοχευμένης θεραπείας, ο άνδρας παρουσίασε καθυστερημένη επούλωση πληγών, υποσιτισμό, νεφρική ανεπάρκεια και αναπνευστική ανεπάρκεια πριν πεθάνει.

Δεν είναι γνωστό πώς εξαπλώνεται

Πριν από τον Δεκέμβριο, η κατανόηση της πλήρους έκτασης των συμπτωμάτων του ιού και του ακριβούς τρόπου με τον οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι σε αυτόν παραμένει ασαφής.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς εξαπλώνεται ο ιός Alaskapox, αλλά υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι ζωονοσογόνος, μια ασθένεια που μεταπηδά από τα ζώα στον άνθρωπο, καθώς οι κρατικές δοκιμές έχουν δείξει ότι επικρατεί συχνότερα σε τέσσερα είδη μικρών θηλαστικών και τρωκτικών και οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι ο ιός κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ των ζώων με περιστασιακή μετάδοση στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Η «Alaskapox» ανήκει σε μια οικογένεια ιών που είναι γνωστή ως ορθοποξικοί ιοί, αρκετοί από τους οποίους είναι γνωστό ότι μολύνουν και προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι η ευλογιά, μια μάστιγα που αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία και εξακολουθεί να είναι η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει ποτέ εξαλειφθεί.

Άλλα είδη ορθοπυξικών ιών περιλαμβάνουν τη δαμαλίτιδα (που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο της ευλογιάς) και είδη ευλογιάς που εντοπίζονται σε ζώα όπως την ευλογιά των αγελάδων, των καμήλων, των αλόγων και των πιθήκων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο

Το υπουργείο Υγείας της Αλάσκας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις μετάδοσης του Alaskapox από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σημείωσε ότι άλλοι παρόμοιοι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες.

Όπως αναφέρει το Forbes, το περιστατικό «δικαιολογεί αυξημένη ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών σε όλη την πολιτεία», αλλά κατά τα άλλα δεν εμπνέει ανησυχία. Οι επιστήμονες εξέδωσαν εννέα συστάσεις στην έκθεσή τους για τον θάνατο, μεταξύ των οποίων η διατήρηση καλυμμένων τραυμάτων, η τήρηση πρακτικών υγιεινής και η πιθανή συνταγογράφηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με τον ιό που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το υπουργείο Υγείας της Αλάσκας προειδοποίησε επίσης ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι γάτες και τα σκυλιά, «μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη διάδοση του ιού».

Δεν είναι γνωστό πώς μεταδίδεται

Ο δρ. Στάθης Γιώτης, ερευνητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College του Λονδίνου και λέκτορας Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, δήλωσε στην Telegraph ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει την κύρια οδό μετάδοσης του παθογόνου.

«Παρόλο που γνωρίζουμε ότι ο ιός εξαπλώνεται σε μικρά τρωκτικά, όπως τα ποντίκια και οι νυφίτσες, ορισμένοι ασθενείς στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι τους δάγκωσαν αράχνες, γάτες ή σκύλοι. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς μεταδίδεται σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι πάντα καλό να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μας με την άγρια φύση. Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι ή προϊόντα με βάση το οινόπνευμα βοηθά στην προστασία από τους ιούς, καθώς και στην αναγνώριση των σημείων μόλυνσης».

Αν και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 10 χρόνια, ο Alaskapox μπορεί να κυκλοφορούσε για «πολύ καιρό πριν από αυτό» λόγω της ήπιας φύσης του, πρόσθεσε ο δρ. Γιώτης, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις θα περνούσαν κάτω από το ραντάρ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button