Κόσμος

Στο αρχείο κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Λόμπο – Galaksias.com

Δικαστής στην Ονδούρα αποφάσισε χθες Πέμπτη να μπει στο αρχείο χωρίς συνέχεια ποινική δίωξη για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Πορφίριο Λόμπο (2010-2014), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Ο Λόμπο, 76 ετών, απαλλάχθηκε «αμετάκλητα» από τις κατηγορίες σε βάρος του, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι είχε «κανενός είδους ευθύνη» για όσα του προσάπτονταν, εξήγησε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης, ο Μέλβιν Ντουάρτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο, η εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του Λόμπο, άλλου πρώην προέδρου της δεξιάς, του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, και έξι πρώην δημοσίων λειτουργών. Τους κατηγόρησε για τη σύσταση κυκλώματος διαφθοράς το οποίο, από το 2010 ως το 2013, διασπάθισε 288 εκατομμύρια λεμπίρας (11,6 εκατ. δολάρια) από τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ονδουριανής δικαιοσύνης, η διαδικασία συνεχίζεται σε βάρος του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που κυβέρνησε την Ονδούρα από το 2014 ως το 2022 και σήμερα είναι προφυλακισμένος στις ΗΠΑ, όπου διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση κοκαΐνης.

«Δεν είχα καμιά σχέση» με αυτή την υπόθεση, είπε ο κ. Λόμπο στον Τύπο αφού έμαθε πως απαλλάχθηκε. «Δεν λέω πως είμαι κανένας άγιος, αλλά σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών, τις συμμορίες και τη δημόσια διοίκηση, δεν έβαλα ποτέ στην τσέπη ούτε δεκάρα», διαβεβαίωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιος του πρώην προέδρου, ο Φάμπιο Λόμπο, καταδικάστηκε να εκτίσει 24 χρόνια κάθειρξης για διακίνηση κοκαΐνης από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ το 2017. Άλλος γιος του, ο Σαΐντ Λόμπο, δολοφονήθηκε στα 23 του χρόνια από εκτελεστές μαζί με άλλους τρεις νεαρούς τον Ιούλιο του 2022, καθώς έφευγε από ντισκοτέκ στην Τεγκουσιγκάλπα. Ενώ, επίσης το 2022, η σύζυγος του πρώην αρχηγού του κράτους Ρόσα Μπονίγια καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 14 ετών, αφού κρίθηκε ένοχη στη δίκη της για απάτη και κατάχρηση κεφαλαίων προοριζόμενων για κοινωνικά προγράμματα. Της επετράπη πάντως να εκτίσει την ποινή της κατ’ οίκον.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button