Κόσμος

Η άνοδος των ακροδεξιών «κομμάτων Facebook» στη Ρουμανία – Galaksias.com

Η ανάλυση του ΖανΜπατίστ Σαστάν έχει ως εξής:
«Κάθε φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο. Ο Γκεόργκε Σιμιόν ξεφυτρώνει σε μια εκδήλωση όπου δεν τον έχουν καλέσει. Βγάζει το τηλέφωνό του, ανοίγει την κάμερα, συνδέεται με το Facebook κι αρχίζει να φωνάζει συνθήματα κατά των «γκλομπαλιστών» (των οπαδών της παγκοσμιοποίησης», των «σορος -ιστών» (των υποστηρικτών του Σόρος) και της «νεομαρξιστικής δικτατορίας». Αν ένας αστυνομικός επιχειρήσει να τον σταματήσει, αρχίζει να βρίζει όσους τα βάζουν με «τα παιδιά της Ρουμανίας».

Το θέαμα αυτό μπορεί να κρατήσει ώρες και να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνους στο Facebook. Ένας από τους τελευταίους στόχους του Σιμιόν ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όταν η ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το Βουκουρέστι στις 6 Μαρτίου, ο 37χρονος ακροδεξιός, φορώντας ένα κασκέτο α-λα Τραμπ, ηγήθηκε διαδήλωσης εναντίον της προέδρου της Κομισιόν με σύνθημα «Έξω, Pfizer Ούρσουλα», μια αναφορά στο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Χάρις σε τέτοιες εμφανίσεις, ο Σιμιόν έχει γίνει σήμερα ο πιο επιδραστικός πολιτικός στο ρουμανικό Facebook, με πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους. Ο ιδρυτής της εθνικιστικής και συνωμοσιολογικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR) είδε τη δημοτικότητά του να απογειώνεται χάρις στα μηνύματά του κατά της καραντίνας και των εμβολίων.

«Ο Σιμιόν είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές fake news στη Ρουμανία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΕΕ», παρατηρεί η Ελένα Καλίστρου, πρόεδρος της ένωσης καταπολέμησης της παραπληροφόρησης Funky Citizens. «Έχει καταφέρει να μετακινήσει τη δημόσια συζήτηση σε ένα επίπεδο πρωτοφανούς επιθετικότητας».

Με τη Ρουμανία να ετοιμάζεται για έναν μαραθώνιο εκλογών (πρώτα ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια προεδρικές και βουλευτικές εκλογές), το κόμμα αυτό μπορεί να μετατρέψει τα εκατομμύρια likes του σε ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν 20%, έντεκα μονάδες περισσότερο από τις βουλευτικές εκλογές του 2020. Αν προστεθεί και το 5% με 10% που παίρνει ένα κόμμα (SOS) που ίδρυσε μια πολιτικός που αποχώρησε από την Ένωση, και υποστηρίζει ανοιχτά φιλορωσικές θέσεις, διαπιστώνει κανείς ότι το 30% των Ρουμάνων μπορεί να ψηφίσουν κόμματα που αμφισβητούν ανοιχτά τη στήριξη της Ουκρανίας. Η επιτυχία αυτών των «κομμάτων Facebook» δείχνει τα όρια της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα πάντως με τον Ρέμους Στεφουρέακ, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Inscop Research, είναι αδύνατον η Ρουμανία, που μετά την πτώση του κομμουνισμού ακολουθεί μια φιλοδυτική εξωτερική πολιτική, να διολισθήσει στο φιλορωσικό στρατόπεδο. Τα κυριότερα κόμματα της χώρας, άλλωστε, απορρίπτουν κάθε ιδέα συνεργασίας με την AUR και το SOS. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα, που συγκυβερνούν σήμερα, ανακοίνωσαν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσει η χώρα να βοηθά την Ουκρανία. «Αλλιώς, θα έχουμε τη Ρωσία στα σύνορά μας», είπε ο Σορίν Γκριντεάνου, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπουργός Μεταφορών. «Ίσως ο Όρμπαν να θέλει κάτι τέτοιο, εμείς πάλι όχι».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button