ΕνημέρωσηΠολιτική

«ΗΠΑ και Ελλάδα συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα» – Galaksias Portal News

Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν, της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

«Οι χώρες μας συνεργάζονται, στηρίζουν την Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τους αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκρίνονται στις φυσικές καταστροφές, υπερασπίζονται την Διατλαντική Συμμαχία, ενισχύουν το ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προσφέραμε τα F-35, συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τώρα προάγουμε την συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών «Άρτεμις», η Ελλάδα γίνεται πλέον μέλος μιας ευρύτερης ομάδας χωρών που έχει ως στόχο την ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος. Θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον του διαστήματος» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν αρχικά στις δηλώσεις του.

 «Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ δια της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ευγνώμων που σας υποδέχομαι εδώ» είπε κλείνοντας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανέφερε ότι «τα πάντα ξεκίνησαν από την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να αναφερθώ στον ορισμό της λέξης στρατηγικός. Ο στρατηγικός διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουμε αυτές είναι συμφωνίες Άρτεμις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε μαζί, ενωμένοι να συνυπάρχουμε και στο διάστημα. Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική, περισσότερο από ποτέ και το λέω αυτό δεδομένων των προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές προκλήσεις αλλά και η πανδημία που απειλούν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σχετικά με τις συγκρούσεις, αναφέρομαι στην Ουκρανία, στο νότιο Καύκασ,ο στη Γάζα, στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν πολύ πιο διευρυμένες επιπτώσεις και απαιτούν διεθνή συνεργασία.

(…) Είναι η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων και θεσμών όσο και ενίσχυση της διατλαντική συνεργασίας είναι εξέχουσας σημασίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα πιο πεπειραμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(…) Θα στηρίξουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαΐκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση χάρη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστάσης. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Άντονι Μπλίνκεν να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης που βρίσκονται οι Παλαιστίνιου και την ενισχυτή ανθρωπιστική βοήθεια προς αυτούς (είναι καθοριστικές).

(…) Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση με τον Τζον Κέρι και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ πόσο κοινά σημεία μας ενώνουν, πόσες κοινές απόψεις έχουμε και οι δύο.

Αναφορικά με τις απευθείας ξένες επενδύσεις, θα ήθελα να υπογραμμίσω την σπουδαιότητά τους για εμάς. Η Αμερική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, με τα F-35 αποδεικνύεται το βάθος της συνεργασίας μας και υπό το φως όλων των προαναφερθέντων, θα ήθελα να σας πω ότι ΗΠΑ και Ελλάδα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναφερόμενος στους πολύ σημαντικούς θεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς που ενισχύουν το στρατηγικό διάλογο και να πω ότι οι Έλληνες της διασποράς, οι Έλληνες της Αμερικής είναι οι φάροι αυτής της συνεργασίας αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω και την σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

(…) Σήμερα για την ελληνική γλώσσα είναι σπουδαία μέρα και γι’ αυτό θέλω να ολοκληρώσω με κάποιες οικουμενικές ελληνικές λέξεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να ενισχύσουμε την συνεργασία και τις ενέργειες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (…), ούτως ώστε να ενισχύσουμε την δημοκρατία και την οικουμενικές αξίες σε όλο τον κόσμο».

Μετά τις δηλώσεις πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής για την προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Άρτεμις». Παρόντες ήταν επίσης ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button