Επικαιρότητα

«Για να σπάσει ο κύκλο της βίας πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ» – Καμπάνια για να μπει ένα τέλος στον σχολικό εκφοβισμό (vid)

ακρόαση άρθρου

«Για να σπάσει ο κύκλο της βίας πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ» – Καμπάνια για να μπει ένα τέλος στον σχολικό εκφοβισμό (vid)

Στη λήψη μέτρων για την ενδοσχολική βία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, επαναφέροντας πενταήμερες αποβολές μέχρι και διευκόλυνση απομάκρυνσης από το σχολικό περιβάλλον. Τα μέτρα που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών στην οποία ήδη έχουν γίνει αρκετές καταγραφές, ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επιφυλακτική για την αποτελεματικότητά τους εμφανίζεται η σχολική κοινότητα που τονίζει την ανάγκη για πρόληψη και όχι καταστολή

  • Πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία

Με τέτοιες κουβέντες και αντίστοιχα συναισθήματα σπάει ο κύκλος της σιωπής. Η βία και η ανοχή, ο φόβος για τη βία, ο πόνος που υπομένει το παιδί που κακοποιείται και μαζί το οικογενειακό του περιβάλλον.

Το βίντεο που δημιουργήθηκε για να στηρίξει   τα νέα μέτρα μέσα στα σχολεία για το bulling, σοκάρει. Αφού αποτυπώνει, το θύτη, το θύμα, τον αμέτοχο που μπορεί ανά πάσα όωρα να γίνει είτε θύτης είτε θύμα και μέσα σε αυτό το φαύλο κύκλο της βίας, το κακοποιητικό περιβάλλον να βρίσκει έδαφος και να αναπτύσσεται περαιτέρω.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα βίας, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργεί παιδείας, τα μέτρα που λαμβάνονται πλέον , σχετίζονται με την αυστηροποίηση των συνεπειών  αλλά και την δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών stopbulling.gov.gr που σε πρώτη φάση θα επεξεργάζονται τα σχολεία, αλλά που εάν κριθεί ότι απαιτείται λόγω της σπουδαιότητας του περιστατικού, θα εμπλέκονται τετραμελείς επιτροπές των διευθύνσεων εκπαίδευσης που εκτός από εκπαιδευτικούς θα απαρτίζονται από ψυχολόγο και κοινωνιολόγο.

Στα μέτρα που επανέρχονται και αφορούν και στη χρήση κινητών τηλεφώνων όταν σχετίζονται με εκφοβισμό ή με παραβίαση και δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων άλλων μαθητών, είναι η πενταήμερη αποβολή, ενώ πλέον θα προβλέπεται και πάλι ο  διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες αλλά και η  διευκόλυνση των διαδικασιών αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. 

Την ίδια ώρα πάντως τα νέα μέτρα και κατά πόσο αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα, βρίσκουν προβληματισμένη τη σχολική κοινότητα που αντιλαμβάνεται ως σύστημα το σχολείο και πάντως δεν προκρίνει ως λύση την καταστολή.

Ήδη πάντως τις πρώτες 12 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν καταγραφεί 6 περιστατικά , με ειδικούς να εξηγούν ότι μια τέτοια βάση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ως μέσο

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button