Κόσμος

Καταστράφηκαν δείγματα ολόκληρων δεκαετιών έρευνας – Στα 43 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά – Galaksias.com

Δείγματα έρευνας που συλλέγονταν επί δεκαετίες από το ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, καταστράφηκαν όταν ένας καταψύκτης δυσλειτούργησε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα δείγματα ήταν αποθηκευμένα σε δεξαμενές ψυχόμενες με υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία -190C. Κάπου μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου υπήρξε διακοπή στην παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές, οι οποίες προβλέπεται να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο για τέσσερις ημέρες, ωστόσο η διακοπή διήρκεσε για πέντε ημέρες, οδηγώντας τελικά στην καταστροφή των δειγμάτων.

Ο Matti Sällberg, κοσμήτορας του Karolinska Institutet, δήλωσε: «Συνέβη τη χειρότερη στιγμή που μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σουηδία, μόλις μία ημέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων» και πρόσθεσε: «Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνοι που ερευνούν τη λευχαιμία, καθώς είχαν συγκεντρώσει δείγματα από ασθενείς εδώ και 30 χρόνια».

Το περιστατικό έχει αναφερθεί στην αστυνομία, παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά, ενώ τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιά που ξεπερνά τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Το Karolinska Institutet φιλοξενεί τη Συνέλευση Νόμπελ, η οποία έχει ως αποστολή την επιλογή του νικητή για το βραβείο Νόμπελ στη φυσιολογία/ιατρική.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button