Κόσμος

Το τυρί καμαμπέρ κινδυνεύει με εξαφάνιση – Galaksias.com

Στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα πρέπει να προσθέσει ένα ακόμα: το κλασικό γαλλικό τυρί καμαμπέρ κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών ανέφερε ότι ο μύκητας που απαιτείται για την παρασκευή του τυριού – ο Penicillium camemberti – έχει επικίνδυνη έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιομηχανική τυροκομία έχει εξαρτηθεί από ένα στέλεχος του μύκητα, αντί να χρησιμοποιεί τα ζωηρά, πολύχρωμα βακτήρια του παρελθόντος.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα καμαμπέρ είχαν ακόμα γκρίζα, πράσινη και πορτοκαλί μούχλα, αλλά η βιομηχανία τροφίμων τα ήθελε λευκά και βελούδινα. Το λευκό (albino) στέλεχος που επέλεξε δεν είναι σε θέση να αναπαραχθεί με άλλα στελέχη. Πλέον, οι μεταλλάξεις σημαίνουν ότι ο ίδιος ο μύκητας χάνει την ικανότητα αναπαραγωγής, θέτοντας σε υπαρξιακό κίνδυνο τα καμαμπέρ.

Αντίστοιχη απειλή αντιμετωπίζει και το τυρί ροκφόρ, ωστόσο ένα παρόμοιο τυρί, το bleu de termignon, έχει αρκετά στενά συγγενικά βακτήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναζωογόνησή του. Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να υπάρχει καμία λύση στον ορίζοντα για το καμαμπέρ, το πιο πολύτιμο εξαγωγικό προϊόν της Νορμανδίας.

Η αρθρογράφος του Guardian Emma Beddington, που μοιράζεται τις παραπάνω πληροφορίες, στέκεται στο πόσο βαριά έπεσε η είδηση στον Νορμανδό σύζυγό της. Και αυτό γιατί το καμαμπέρ είναι θρησκεία σε αυτά τα μέρη της Γαλλίας: οι παππούδες του το έτρωγαν για πρωινό, βουτηγμένο στον πρωινό τους καφέ. Το le claquos (το χαϊδευτικό του όνομα) κυριαρχεί σε κάθε οικογενειακό γεύμα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί άλλοι που δεν θα στεναχωρηθούν καθόλου. «Ένα βρωμερό τυρί λιγότερο», θα σχολιάσουν…

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button