ΕνημέρωσηΟικονομία

Το Χρηματιστήριο συρρικνώθηκε κατά 25% την τελευταία δεκαετία – Galaksias Portal News

Σε ένα νέο ορόσημο έφθασε η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, καθώς έχει χάσει το 25% των εταιρειών του τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο απολογισμός μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι, με τις συνολικές εισαγωγές εταιρειών να μειώνονται κατά 6%, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής πλατφόρμας συναλλαγών XTB, η οποία επικαλείται στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου που περιλαμβάνουν την κύρια και τη δευτερεύουσα αγορά. Πίσω στο 2013 οι εισηγμένες επιχειρήσεις ανερχόταν σε 2.448.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου φθίνει καθώς οι εταιρείες αποχωρούν και κατευθύνονται σε αγορές που έχουν είναι μεγαλύτερες για να αντλήσουν κεφάλαια αλλά και στο τεχνολογικό κέντρο της Νέας Υόρκης. Ο αριθμός των εισηγμένων μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η δραστηριότητα εξαγορών διογκώνεται και οι νέες εισαγωγές μετοχών λιμνάζουν, ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία Peel Hunt σε πρόσφατη έκθεσή της.

Σίγουρα, το Λονδίνο δεν είναι το μόνο που βλέπει μείωση των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Ο αριθμός των εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε σχεδόν 6.000, αλλά είχε μειωθεί στο μισό μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey & Co.

Ακόμα, άλλα στοιχεία καταδεικνύουν περαιτέρω τα πρόσφατα δεινά της αγοράς του Λονδίνου. Η αξία της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σε δολάρια έχει μειωθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία, ενώ το Παρίσι έχει ξεπεράσει το Λονδίνο ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ αλλάζουν πλέον τα περισσότερα χρήματα χέρια, μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών χώρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις πριν ένα χρόνο του ου CEO του Euronext, Stephane Boujnah. ο οποίος τόνισε ότι το Λονδίνο έχασε μετά το Βrexit, έχασε την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα.

«Το Λονδίνο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλους άρεσε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Σήμερα, το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button