Κόσμος

«Ναι» από το Διεθνές Δικαστήριο στην προσφυγή της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ για τη Γάζα – Galaksias.com

Δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας έκρινε ότι έχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθώς και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής, όπως αξίωνε το Τελ Αβίβ.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Ακόμη έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Επίσης θεωρεί ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Τα εννιά έκτακτα μέτρα που θα εξεταστούν είναι:

  1. Το Ισραήλ πρέπει να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και εναντίον της Γάζας
  2. Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές μονάδες καθώς και οι οργανώσεις και τα άτομα που ελέγχει ή επηρεάζει δεν θα προχωρήσουν σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
  3. Η Νότια Αφρική και το Ισραήλ θα αποτρέψουν τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων
  4. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει, να τραυματίζει, να καταστρέφει τη ζωή και να εμποδίζει τις γεννήσεις σε σχέση με τους Παλαιστίνιους
  5. Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει τον εκτοπισμό, τη στέρηση -συμπεριλαμβανομένης της τροφής, του νερού, της στέγης, της βοήθειας και των ιατρικών προμηθειών- και την καταστροφή της ζωής των Παλαιστινίων.
  6. Το Ισραήλ δεν πρέπει να υποκινεί τη γενοκτονία και πρέπει να τιμωρεί τις πράξεις και την ενθάρρυνση της γενοκτονίας.
  7. Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων και να μην αρνείται την πρόσβαση των αποστολών διερεύνησης γεγονότων, των διεθνών εντολών και άλλων φορέων στη Γάζα.
  8. Το Ισραήλ οφείλει να υποβάλει εκθέσεις στο ΔΔΔ για την εφαρμογή της εντολής της Νότιας Αφρικής σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός μιας εβδομάδας και στη συνέχεια τακτικά μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το δικαστήριο.
  9. Και το Ισραήλ πρέπει να απέχει «από κάθε ενέργεια και να διασφαλίζει ότι δεν θα αναληφθεί καμία ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να επεκτείνει τη διαφορά ενώπιον του Δικαστηρίου ή να καταστήσει δυσκολότερη την επίλυσή της».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button