Κόσμος

Τα τεράστια οφέλη για το κλίμα και τον άνθρωπο από υγιεινότερα έτοιμα γεύματα

Το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα γεύματα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από το ένα έκτο των θερμίδων της Ε.Ε., αλλά περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι και κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Systemiq που της ανατέθηκε από τις περιβαλλοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Fern και Madre Brava.

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι η επιβολή ελάχιστων προτύπων υγείας και βιωσιμότητας στις εταιρείες που πωλούν τα περισσότερα από αυτά θα απέφερε «τεράστια» οφέλη για την κοινωνία.

«Το να κάνουμε τα έτοιμα γεύματα πιο υγιεινά και πιο βιώσιμα είναι μια πολιτική που δεν θα μας κάνει να το μετανιώσουμε», λέει ο Εντουάρντο Μοντέρο Μανσίγια από την Ισπανική Ομοσπονδία Καταναλωτών και Χρηστών, μία από τις δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την έκθεση. «Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη σε προσιτές τιμές», προσθέτει.

Τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα μελέτησε τις επιπτώσεις της υποχρέωσης των μεγάλων εταιρειών τροφίμων να συμμορφώνονται με τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος στοχεύει στην αποφυγή του υποσιτισμού και των μη μεταδοτικών ασθενειών, και της Επιτροπής EAT-Lancet, η οποία προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι τα έτοιμα γεύματα θα έπρεπε να περιέχουν κατά μέσο όρο περίπου τα μισά επεξεργασμένα δημητριακά και δύο τρίτα λιγότερο κρέας, καθώς και «σημαντικά» περισσότερα όσπρια.

Ενώ η έκθεση διαπίστωσε ότι αυτό θα εξοικονομούσε 2,8 δισ. ευρώ από τους καταναλωτές και θα μείωνε τις εκπομπές ρύπων κατά 48 εκατ. τόνους κάθε χρόνο, δεν συνυπολόγισε τα πρόσθετα οικονομικά οφέλη από τα νοσοκομεία που θα δαπανούν λιγότερα χρήματα για τη θεραπεία των ασθενών και τους εργοδότες που κερδίζουν χρήματα καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζονταν πολλές μέρες άδειας λόγω ασθενείας.

«Ζούμε σήμερα μια κρίση υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή», δήλωσε η Άμπα Γκιλ από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας, η οποία συνυπογράφει την έκθεση. «Οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνουν την υγεία μας και επομένως το μέλλον μας. Είναι λογικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να ρυθμίζουν τα περιβάλλοντα όπου καταναλώνουμε τρόφιμα, ώστε να τα καθιστούν υγιεινά και προσιτά από τον σχεδιασμό τους», πρόσθεσε.

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12-20% της ρύπανσης του πλανήτη και της αύξησης της θερμοκρασίας αλλά και για την εμφάνιση σε μεγαλύτερη συχνότητα ορισμένων καρδιακών παθήσεων και καρκίνων στις πλούσιες χώρες όπου ο μέσος άνθρωπος τρώει περισσότερο κρέας από ό,τι συνιστούν οι γιατροί.

Η λύση για τους επιστήμονες που μελετούν το κλίμα

Για τους επιστήμονες που μελετούν το κλίμα είναι σαφές ότι η αλλαγή από τις ζωικές στις φυτικές πρωτεΐνες είναι ένα ισχυρό βήμα για να αποτραπεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το πόσο λιγότερο κρέας είναι καλύτερο για την ανθρώπινη υγεία.

Η Επιτροπή EAT-Lancet, η οποία συνεδριάζει φέτος για να προτείνει ένα ευρύτερο φάσμα διατροφών και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών στην πλούσια σε φυτικά συστατικά διατροφή για την υγεία, συμβουλεύει επί του παρόντος να τρώμε κρέας περίπου μία φορά την εβδομάδα και ψάρι δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ΜΚΟ κάλεσαν την Ε.Ε. να απαιτήσει από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία και τη βιωσιμότητα για τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται στην Ε.Ε. Η έκθεση δεν ανέλυσε πώς θα αντιδρούσαν οι καταναλωτές σε μια τέτοια πρόταση.

Ο Πολ Μπέρενς ερευνητής περιβαλλοντικών αλλαγών στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν που έχει μελετήσει τα συστήματα τροφίμων, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή είναι ρεαλιστική, καθώς προτείνει ότι δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να είναι βέλτιστα υγιεινό, αλλά ότι η συνολική προσφορά των επιχειρήσεων εστίασης και των λιανοπωλητών θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές».

«Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ακολουθούσαν αυτή τη συμβουλή, θα δημιουργούνταν μια πολύ πιο υγιεινή διατροφική κουλτούρα που θα ωφελούσε τον πλανήτη, την ευημερία μας και το πορτοφόλι μας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: Healthier ready-to-eat meals would have ‘huge’ EU climate benefits – report | The Guardian | Ajit Niranjan

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button