Επικαιρότητα

Ο Βολιώτης Χαράλαμπος Φείδας νέος πρύτανης του ΑΠΘ – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

«Λευκός καπνός» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που σήμερα, μετά από μία πολύμηνη διαδικασία, κατάφερε να εκλέξει τις νέες πρυτανικές Αρχές.

Νέος πρύτανης του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας, αναδείχθηκε σήμερα μετά από ψηφοφορία του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, ο μέχρι πρότινος Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαράλαμπος Φείδας.

Στη σημερινή ψηφοφορία, απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία 6/11, η οποία και επετεύχθη, με τον κ. Φείδα να λαμβάνει τις έξι ψήφους του Συμβουλίου Διοίκησης. Άμεσα θα εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη, θα δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ και ο κ. Φείδας θα αναλάβει τα καθήκοντά του, από τη θέση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με δηλώσεις του στο makthes.gr ο κ. Φείδας, νέος πρύτανης του ΑΠΘ, σημείωσε ότι: “Σήμερα ολοκληρώθηκε μία πρωτόγνωρη, μακρά και σύνθετη διαδικασία για την εκλογή των πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μεγάλη χαρά, τιμή αλλά και ευθύνη για εμένα, η ανάδειξή μου στο αξίωμα του Πρύτανη, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας. Όλοι μαζί, με τα δύο κορυφαία συλλογικά όργανα του ΑΠΘ, το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο, θα εργαστούμε σκληρά για να επαναφέρουμε στην κανονικότητα τη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη χώρα αλλά και διεθνώς και το βασικότερο, να το ξαναβάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου”.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, είχε εξαρχής παρουσιάσει τους Αντιπρυτάνεις του αλλά και τις θέσεις που θα αναλάβει ο καθένας, σε δεύτερο χρόνο. Συγκεκριμένα, ο Δημήτριος Κουσενίδης καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών. Η Στέλλα Λάββα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών αναμένεται να αναλάβει τη θέση της Αντιπρυτάνισσας Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας. Ο Γεώργιος Τζέτζης καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Ο Κυριάκος (Κύρος) Υάκινθος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας.

Το βιογραφικό του νέου Πρύτανη

O Χαράλαμπος Φείδας γεννήθηκε στη Ν. Αγχίαλο του Βόλου το 1968, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1985. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής (1991) και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία (1993) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δορυφορική Μετεωρολογία (1999), από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2008 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής, από το 2013 ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2017 ως Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, στο γνωστικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας με έμφαση στη Δορυφορική Μετεωρολογία και Κλιματολογία.

Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-1999) και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (1999- 2000). Από το 2000 έως το 2008 υπηρέτησε στη βαθμίδα του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Γεωγραφίας-Κλιματολογίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την έρευνα του περιβάλλοντος με έμφαση στην ατμόσφαιρα, τον καιρό και το κλίμα, στις περιφερειακές κλιματικές αλλαγές, στις κλιματικές υπηρεσίες και στην εφαρμοσμένη κλιματολογία. Έχει δημοσιεύσει 46 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 11 κεφάλαια βιβλίων και 47 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων σε 14 εκ των οποίων ως επιστημονικός υπεύθυνος.

Διδάσκει μαθήματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας σε τρία τμήματα του ΑΠΘ και σε δυο ΠΜΣ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δώσει πολλές συνεντεύξεις για θέματα ανώτατης παιδείας και επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα. Ήταν Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. (2019-2023) ενώ διετέλεσε Πρόεδρος (2017-19) και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας (2015-17), Διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (2016-17) και Διευθυντής του ΠΜΣ «Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον» (2013-16). Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος (2015-19) και Ταμίας (2013-15) του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ καθώς Γραμματέας (2017-19) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ (2013-19).

Το όραμα του κ. Φείδα για το ΑΠΘ

To όραμα του πρύτανη Χαράλαμπου Φείδα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι να καταστεί ένα πανεπιστήμιο που θα:

• είναι σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δημοκρατικό, δημόσιο, που θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση,

• εδραιωθεί ως ένας πρωτοπόρος φορέας Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμικής δημιουργίας, αξιοποιώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που το καθιέρωσαν ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας,

• παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και καινοτόμο έρευνα που θα του προσδίδει εμβέλεια και κύρος στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη,

• προσφέρει ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών,

• καταστεί βασικός πυλώνας έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα,

• έχει ως βασική προτεραιότητα την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των σπουδών και της έρευνας,

• λειτουργεί χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με σεβασμό στη δημοκρατική παράδοση των ευρωπαϊκών και ελληνικών πανεπιστημίων,

• βασίζεται σε κοινές αρχές: αυτοτέλεια, χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία, ισονομία, διαφάνεια, λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του,

• λειτουργεί σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον ισάξιο των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων με τη (α) διάθεση άρτιων κτιριακών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, (β) διασφάλιση της πανεπιστημιακής ειρήνης και της ασφάλειας προσώπων και υποδομών, και (γ) κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, και της απρόσκοπτης έκφρασης και διακίνησης ιδεών,

• αποτελεί σημαντικό συντελεστή της κοινωνικής και οικονομικής αλλά και πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας,

• είναι ανοικτό στην κοινωνία και την πόλη και άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Πηγή:makthes

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button