ΕνημέρωσηΟικονομία

Όλο το χρονοδιάγραμμα των παραχωρήσεων – Tι αλλάζει στις διαδικασίες – Galaksias Portal News

Επίσημα σε διαβούλευση τέθηκε από την 1η Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την αναμόρφωση των αιγιαλών που θέλει να ενισχύσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες επιβάλλοντας ελέγχους και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. 

Ωστόσο, οι ημερομηνίες για τους διαγωνισμούς στις παραλίες είναι συγκεκριμένες, και όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να καταθέσουν εγκαίρως τα αιτήματα συμμετοχής τους, θα πρέπει να τους λάβουν υπόψη και να κινηθούν εντός των προβλεπόμενων ορίων, για να μην υπάρχουν ποινές. Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα βήμα-βήμα περιλαμβάνει:

  • Έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους η Κτηματική Υπηρεσία αποστέλλει στους Δήμους εισήγηση για τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν.
  • Οι Δήμοι γνωμοδοτούν έως την 1η Ιανουαρίου.
  • Έως τις 15 Ιανουαρίου εκδίδεται η απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για την έκδοση της απόφασης αυτής θα λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές παραχωρήσεις, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και να τηρούνται τα όρια κάλυψης των αιγιαλών και οι αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.
  • Οι δημοπρασίες θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους.

Παρ όλα αυτά, όπως έχει ήδη εξαγγείλει το ΥΠΕΘΟ και ο Κωστής Χατζηδάκης από την παρουσίαση του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο, ειδικά για φέτος λόγω του ότι είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου φέτος η απόφαση του υπουργείου θα εκδοθεί ως τις 31 Μαρτίου και η διαδικασία παραχώρησης θα ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαΐου.

Τι αλλάζει στην διαδικασία των διαγωνισμών

Οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι πρέπει να ξεχάσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ίσχυαν έως τώρα, μεταξύ αυτών και των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και αυτό γιατί, η ευθύνη της διεξαγωγής των διαδικασιών παραχώρησης βαρύνει αποκλειστικά πλέον την Κτηματική Υπηρεσία.

Η πραγματοποίηση τους θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, όπου εκεί μάλιστα θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά το ελάχιστο τίμημα που θα μπορεί να καταβληθεί για την παραχώρηση, θα  εισάγονται συγκεκριμένα όρια εμβαδού που ο παραχωρησιούχος θα μπορεί να καταλάβει με ομπρέλες και καθίσματα στην παραλία, ενώ θα καθορίζονται και οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.

Η έναρξη χρήσης της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνεται προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι διαδικασίες θα είναι απλουστευμένες, τυποποιημένες, ταχείς, ενώ δεν θα υπάρχουν αδιαφανείς συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση, περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  • Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
  • Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  • Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

To άρθρο Αιγιαλός: Όλο το χρονοδιάγραμμα των παραχωρήσεων – Tι αλλάζει στις διαδικασίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button