Κόσμος

Απορρίπτει αμερικανικές κατηγορίες ότι βοηθά τη Ρωσία στην Ουκρανία – Στο Πεκίνο ο Μπλίνκεν – Galaksias.com

Αβάσιμες χαρακτηρίζει η Κίνα τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο υποστηρίζει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία  παραμονή μιας επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ένα νομοσχέδιο αρωγής μεγάλης κλίμακας προς την Ουκρανία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα αβάσιμες κατηγορίες για το συνηθισμένο εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

«Η προσέγγιση αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά υποκριτική και παντελώς ανεύθυνη και η Κίνα αντιτίθεται σ’ αυτή σθεναρά», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Παρασκευή (19/4) στην Ιταλία, ο Μπλίνκεν είχε κατηγορήσει το Πεκίνο ότι υποστηρίζει εμμέσως τη σύγκρουση στην Ουκρανία παρέχοντας στη Ρωσία εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αυτός που συμβάλλει περισσότερο αυτή τη στιγμή σ’ αυτό τον τομέα είναι η Κίνα», είχε δηλώσει ο Μπλίνκεν στο Κάπρι, στο τέλος μιας συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών. Αυτό «επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας».

«Στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Κίνα διατηρούσε ανέκαθεν μια αντικειμενική και δίκαιη θέση, έχει ταχθεί ενεργά υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών και έχει ωθήσει προς μια πολιτική λύση», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα εφαρμόζει με συνεπή τρόπο τους κανοονισμούς που σχετίζονται με την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης», πρόσθεσε.

«Η Κίνα δεν ευθύνεται για την ουκρανική κρίση ούτε παίρνει μέρος σ’ αυτή και ουδέποτε έριξε λάδι στη φωτιά», δήλωσε ακόμα ο κινέζος εκπρόσωπος.

«Δεν θα δεχθούμε να μας ρίχνουν άλλοι ευθύνες», πρόσθεσε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button