ΕνημέρωσηΠολιτική

«Βόμβα» από την νέα συμπληρωματική τεχνική έκθεση για τα Τέμπη – Galaksias Portal News

Στα χέρια του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής ,η νέα συμπληρωματική τεχνική έκθεση του διορισμένου από συγγενείς θυμάτων, ειδικού πραγματογνώμονα σε θέμα πυρκαγιών, Βασίλη Κοκοτσάκη.

Η νέα τεχνική έκθεση δίνει απάντηση  στο ερώτημα από τι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων  μέσα από την ανάλυση βίντεο και φωτογραφιών σε συνεργασία με την Έλληνα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, κ.Εμμανουήλ Παπαδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«ενισχύεται και επιβεβαιώνεται η διαπίστωση για την διαρροή εύφλεκτης πτητικής χημικής ουσίας, στην εμπορική αμαξοστοιχία , η οποία προηγήθηκε τουλάχιστον της ανάφλεξης – καύσης που προκλήθηκε από την ηλεκτρική εκκένωση.

Από το ίδιο βιντεοσκοπικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι βαγόνι ή βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τυλίγονται στις φλόγες, όταν πέραν των άλλων, ήλθαν σε επαφή με φλεγόμενο δοχείο περιεχόμενο εύφλεκτη καύσιμη ύλη , δοχείο το οποίο είχε εκτιναχθεί από το σημείο αποθήκευσης -μεταφοράς του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση ύποπτο για την μεγάλη πυρκαγιά είναι ένα κοντέινερ  της εμπορικής αμαξοστοιχίας: «η πρώτη έκρηξη εκδηλώθηκε εσωτερικά ειδικού κοντέινερ μεταφοράς της καύσιμης ύλης ,πιθανότατα σε Δοχείο αποθήκευσης χημικών (COSHH) και στην συνέχεια εξελίχθηκε σε πυρόσφαιρα, αλλά προκάλεσε και διασπορά ίδιου καυσίμου σε υγρά μορφή, το οποίο περιείχετο σε μικρότερα δοχεία μεταφοράς και έγινε σε πολύ μικρό χρόνο συνεχομένη».

Οι πραγματογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δοχεία που ήταν στο ύποπτο κοντέινερ ήταν ξυλόλιο και τουλόλιο:

«από τα κομμάτια του κοντέινερ που ψάχναμε να εντοπίσουμε για να εξηγήσουμε το φαινόμενο της έκρηξης και το οποία είχαν εκτιναχθεί σε διάφορες κατευθύνσεις. Το κομμάτια αυτά είναι μέρος του κοντέινερ που εκτινάχθηκε και περιείχε δοχεία μεταφοράς τολουολίου και ξυλολίου. Οι λαμαρίνες αυτές, λεπτές στην κατασκευή , δεν προσομοιάζουν με κανένα από τα τμήματα των αμαξοστοιχιών, φαίνονται δε ανεπηρέαστα από την καύση, γεγονός που αποδεικνύει ότι εκτινάχθηκαν στις πρώτες στιγμές της διαρροής, λόγω απότομης διόγκωσης».

Συστηματική αλλοίωση στα στοιχεία

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που περιέχει η νέα τεχνική έκθεση είναι η αλλοίωση των στοιχείων στον τόπο της τραγωδίας προχωρώντας μάλιστα σε συγκεκριμένη καταγγελία:

«Κατά την διάρκεια της ερευνάς μας για την εξεύρεση φωτογραφικού υλικού και την ανάλυση αυτών, έγινε αντιληπτή μια συστηματική, συνεχόμενη και επιμελής προσπάθεια μεταβολής και αλλοίωσης του τοπίου του δυστυχήματος-εγκλήματος ,από μέλη ομάδας που δεν φάνηκαν να ανήκουν σε κάποια ομάδα διάσωσης. Με πολύ μεθοδικό τρόπο αφαιρούσαν συγκεκριμένα κομμάτια από τον χώρο του δυστυχήματος και τα τοποθετούσαν επιμελώς στο πίσω μέρος του εναπομείναντος βαγονιού, πίσω από το εμπορευματοκιβώτιο με τα χαρακτηριστικά ΖIM-ONITOR και πριν τα μεταφέρουν τα τοποθετούσαν σε χώρο συγκέντρωσης άλλο από αυτόν που προοριζόταν για θέση Κουλούρι. Η μεταφορά και αφαίρεση αυτών των κομματιών είναι άκρως προβληματική και ενοχοποιητική ως προς την αλλοίωση της σκηνής του δυστυχήματος(εγκλήματος) μιας και τα συγκεκριμένα κομμάτια δεν αποτελούν κομμάτια του δηλωμένου εμπορεύματος της εμπορικής αμαξοστοιχίας, και έπρεπε να μεταφερθούν με τα υπόλοιπα συντρίμμια – πειστήρια του δυστυχήματος στην θέση Κουλούρι όπου έχουν μεταφερθεί τα υπόλοιπα με τα φορτηγά αυτοκίνητα όπως έγινε και όχι προς άγνωστη κατεύθυνση , αφού στην θέση Κουλούρι τέτοια αντικείμενα δεν υφίστανται.»

Ένα χρόνο πάντως μετά την εθνική τραγωδία ,δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το φορτίο της Εμπορικής Αμαξοστοιχίας. Οι σκληροί δίσκοι από τον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης την ημέρα της φόρτωσης έχουν σβηστεί ,τα Εργαστήρια της Αστυνομίας δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν το υλικό και τώρα καλείται Ειδικό Κέντρο στο Λονδίνο για να φέρει στο φως τις εικόνες .Όμως και εκεί βρέθηκε εμπόδιο καθώς η παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή ήταν στα Ελληνικά και δεν υπάρχει διερμηνέας για να μεταφράσει στα Αγγλικά το κείμενο και να προχωρήσει η διαδικασία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button