ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε ιστορικό χαμηλό 11 χρόνων οι νέες οικοδομικές άδειες – Galaksias Portal News

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2023 έχει πέσει κατακόρυφα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Οι οικονομολόγοι και ο κατασκευαστικός κλάδος καλούν τους πολιτικούς να εισάγουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση ακινήτων.

Το 2023 εγκρίθηκε η κατασκευή 260.100 κατοικιών στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα το πρωί (29.2.2024) στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), πρόκειται για μείωση 26,6% ή αλλιώς 94.100 λιγότερες κατοικίες σε σχέση με το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τη Destatis.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο οικοδομικές άδειες για διαμερίσματα σε νέα κτίρια όσο και για νέα διαμερίσματα σε υφιστάμενα κτίρια. Όσον αφορά τους τύπους κτιρίων, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για μονοκατοικίες και ημι-μονοκατοικίες ειδικότερα μειώθηκε το 2023 – κατά 39,1% και 48,3% αντίστοιχα σε συνολικά 61.900. Οι μονοκατοικίες και οι ημι-μονοκατοικίες κατασκευάζονται κυρίως από ιδιώτες.

Τα νεόδμητα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες υλοποιούνται κυρίως από εταιρείες. Εδώ, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώθηκε κατά 25,1% σε 142.600 διαμερίσματα.

Η μείωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών από τα μέσα του 2022 προκαλεί ανησυχία στον τομέα. Και αυτό, διότι οι οικοδομικές άδειες θεωρούνται σημαντικός πρώιμος δείκτης της μελλοντικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η κρίση στον κλάδο αποτρέπει πολλούς επίδοξους κατασκευαστές από την υλοποίηση των σχεδίων τους. Η Destatis αναφέρει, μεταξύ άλλων, το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών και την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης ως αιτίες για τη μείωση των κατασκευαστικών έργων το 2023.

Η μείωση είναι ανησυχητική, καθώς η ζήτηση για κατοικίες στη Γερμανία παραμένει υψηλή. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ανεξάρτητων Εταιρειών Ακινήτων και Στέγασης (BFW) ζήτησε «ταχεία ώθηση για την επιβράδυνση της μείωσης». Δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί.

To άρθρο Γερμανία – Κρίση ακινήτων: Σε ιστορικό χαμηλό 11 χρόνων οι νέες οικοδομικές άδειες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button