Κόσμος

«Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την» – Galaksias.com

Το μεσημέρι της Κυριακής στις 15:30  αναμένεται να συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ώστε να αποφασίσει αν θα απαντήσει στο Ιράν ή θα επιλέξει να αποκλιμακώσει την κατάσταση ύστερα και από την παρότρυνση του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν ένα εκτενέστατο σε διάρκεια τηλεφώνημα, μόλις το Ιράν εξαπέλυσε την ευρεία επίθεση προς το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπάιντεν διεμήνυσε την αδιαμφισβήτητη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αυτό εξάλλου ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία των δύο ανδρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα,  ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της 25λεπτης συνομιλίας με τον Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν. Αυτό τουλάχιστον μετέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν πως μια ανταπάντηση του Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Μπάιντεν φέρεται να επεσήμανε στον Νετανιάχου τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αναχαίτιση του 99% των 330 drones και πυραύλων και πως οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης.

«Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την»

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου: «Έχετε μια νίκη. Αποδεχτείτε την».

Σε αυτό το σημείο διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις με τον Νετανιάχου να απαντά πως το κατανοεί.

«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους της σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του λαού μας», είπε ο Μπάιντεν.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button