Κόσμος

Μία στις πέντε οικογένειες θα αποτελείται από έναν μόνο ηλικιωμένο μέχρι το 2050  – Galaksias.com

Η μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Παρασκευή (12/4), καταδεικνύει πως η χώρα του Ανσατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού.

Το 2050, κάπου 10,8 εκατ. ηλικιωμένοι άνθρωποι θα ζουν μόνοι, με άλλα λόγια θα αντιπροσωπεύουν το 20,6% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος θεαματικά σε σύγκριση με το 2020, όταν 7,37 εκατ. ηλικιωμένα πρόσωπα είχε καταγραφεί πως ζούσαν μόνα κι αντιπροσώπευαν το 13,2% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο κάθε πέντε χρόνια.

Ανασφάλεια

Οι νέοι και οι νέες στην Ιαπωνία παντρεύονται σε ολοένα πιο προχωρημένη ηλικία, ή επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, διότι δεν έχουν τα μέσα για να εγγυηθούν την ανατροφή και τη μόρφωσή τους.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιογραφική πρόκληση: ο συνεχώς μεγεθυνόμενος αριθμός των ηλικιωμένων συνεπάγεται αύξηση στα κόστη για την ιατρική περίθαλψη και τη φροντίδα τους, την ώρα που μειώνεται ο λεγόμενος ενεργός πληθυσμός, που μπορεί να χρηματοδοτεί τις δαπάνες αυτές.

Αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν παιδιά ή μέλη των οικογενειών τους που συχνά τους φροντίζουν, ή μπορούν να τους βοηθήσουν, μολονότι ζουν μόνοι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Ωστόσο «σε περίπου τριάντα χρόνια, η αναλογία των νοικοκυριών που θα αποτελούνται από ηλικιωμένο πρόσωπο χωρίς παιδιά που ζει μόνο» πρόκειται να αυξηθεί, και οι δυνατότητες να τους προσφέρεται βοήθεια από συγγενείς αντίστοιχα θα μειωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 595.000 κατοίκους στα 124 εκατομμύρια το 2023, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.

Τη συρρίκνωση αυτή αντιστάθμισε η άφιξη ξένων, καθώς ο ιαπωνικός πληθυσμός έχασε 837.000 μέλη και πλέον αριθμεί 121 εκατ. πολίτες.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να επιβραδύνει τη δημογραφική παρακμή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button