ΕνημέρωσηΟικονομία

Προστίθενται νέες καλλιέργειες και εντομολογικοί στόχοι στο πρόγραμμα «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» – Galaksias Portal News

Εκδόθηκε η προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης του προγράμματος «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, και του αρμόδιου υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη, σε συνεργασία με τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Σημειώνεται ότι η γεωργοπεριβαλλοντικό – κλιματικό πρόγραμμα 70-1.3.2 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) αποτελεί μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022.Οι οπωρώνες και οι αμπελώνες, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης, αποτελούν νέες εκτάσεις, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη δράση στο παρελθόν.

Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί-στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «σκοπός της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε το έπακρο κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή».

Όσοι γεωργοί πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Προδημοσίευση της πρόσκλησης και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για ένταξη στη δράση 70-1.3.2, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024.

Το κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

To άρθρο Αγρότες: Προστίθενται νέες καλλιέργειες και εντομολογικοί στόχοι στο πρόγραμμα «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button