Υγεία & Διατροφή

Η αμερικανική Γερουσία δεν πιέζεται να εξετάσει το κείμενο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση – Galaksias Portal News

Σημαίνοντες Αμερικανοί γερουσιαστές έκαναν γνωστό πως το νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων και που απειλεί το TikTok με απαγόρευση δεν θα εξεταστεί στον πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας, κάτι που αφήνει αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Σε περίπτωση υιοθέτησής του και κύρωσής του από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το κείμενο θα υποχρεώνει τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας σύντομων βίντεο, την κινεζική ByteDance, να πουλήσει το TikTok ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοινοβουλευτικοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την πρόταση νόμου ανησυχούν για την ενδεχόμενη πρόσβαση των κινεζικών αρχών στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok, όπως και στη δυνατότητα να κάνουν προπαγάνδα μέσω της πλατφόρμας.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών, οι οποίοι διαθέτουν μια μικρή πλειοψηφία με τη στήριξη των ανεξάρτητων γερουσιαστών, αρνήθηκε έως σήμερα να αναφέρει πότε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, δύο από τις τρεις πιθανές οδούς για την υποβολή της πρότασης στους γερουσιαστές παραμένουν ανοικτές, δηλαδή μια εισαγωγή της πρότασης από τον Τσακ Σούμερ ή μέσω μίας από τις επιτροπές της Γερουσίας, με αυτήν την τελευταία μέθοδο να είναι συχνά η πιο χρονοβόρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί γερουσιαστές των δύο κομμάτων έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στο κείμενο και άλλοι περιμένουν.

«Γιατί ο Τσακ Σούμερ είναι πιο γρήγορος στο να ζητάει εκλογές στο Ισραήλ απ’ ότι στην κομμουνιστική Κίνα;» έγραψε στο Χ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής του Τενεσί Μάρσα Μπλάκμπερν, κατηγορώντας τον γερουσιαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης για συμπάθεια προς τις κινεζικές αρχές.

Όμως, εκτός του Τσακ Σούμερ, κι άλλοι εκλεγμένοι στη Γερουσία χρονοτριβούν, ζητώντας μια ενδελεχή εξέταση του κειμένου.

«Η ψήφος μου θα καθοριστεί από την κοινότητά μας των πληροφοριών» εξήγησε, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Λουιζιάνας Τζον Κένεντι. Σκοπεύει επομένως να καλέσει τον Τσακ Σούμερ να «ζητήσει από τις 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών και να (τους) πουν εάν οι κατηγορίες είναι βάσιμες».

«Ανησυχώ στην ιδέα ότι μια εφαρμογή δίνει στην κινεζική κυβέρνηση πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών», δήλωσε στο Χ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Όρεγκον Ρον Γουάιντεν.

«Όμως η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν οι νομοθέτες βιάζονται να νομοθετήσουν σε θέματα τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποπίπτουν σε σφάλματα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Βρίσκομαι σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να με καθησυχάσει ότι αυτό το κείμενο μπορεί να θριαμβεύσει έναντι ενδεχόμενων προσφυγών στη δικαιοσύνη», δήλωσε στο Fox News ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Βιρτζίνιας Μαρκ Γουόρνερ.

«Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι η Γερουσία θα το ξετυλίξει σταδιακά, σε σημείο να το σκοτώσει», προέβλεψε σε δηλώσεις του στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χόλεϊ. «Τίποτα δεν κινείται στη Γερουσία εάν η βιομηχανία της τεχνολογίας αντιτίθεται σε αυτό», τόνισε.

Το θέμα είναι ευαίσθητο, οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, καθώς μια απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε να απομακρύνει ένα μέρος των νεαρών ψηφοφόρων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button