Επικαιρότητα

Ανατροπή στην υπόθεση Μανιουδάκη από τον ιατροδικαστή – Φέρει χτυπήματα, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες κατά των αστυνομικών (vid)

Ανατροπή δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη – «Πλήθος τραυμάτων και εκδορών στο κεφάλι του»

Νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη την 1η Σεπτεμβρίου 2023 στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στις Βρύσες Αποκορώνου, φέρνει στο φως η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κρήτης.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της οικογένειας, που ζητά να λάμψει η αλήθεια, επισημαίνουν ότι η καταγραφή πλήθους τραυμάτων, εκδορών και εκχυμώσεων στο κεφάλι του Κώστα Μανιουδάκη από τον δημόσιο ιατροδικαστή, οδηγεί στο συμπέρασμα χρήσης θλώντος οργάνου. Ζητούν μάλιστα να κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο ή για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη του ιατροδικαστή κ. Σταμάτη Μπελιβάνη επί της νεκροψίας-νεκροτομής που διενεργήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στη σορό του Κώστα Μανιουδάκη, εκδόθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται και φέρνει στο φως τεκμηριωμένα στοιχεία για το πώς ο 58χρονος εξέπνευσε στη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου. Οι δικηγόροι της οικογένειας του, κ. Μανόλης Παπαδομανωλάκης, κ. Μαρία Παπαδάκη και κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, παραθέτουν τα στοιχεία με τα οποία στηρίζουν τον ισχυρισμό, ότι δεν επρόκειτο για ένα αιφνίδιο θάνατο που επήλθε χωρίς να προηγηθούν συνθήκες επιβαρυντικές για τον θανόντα. 

«Η μεθοδική καταγραφή πλήθους τραυμάτων, εκδορών και εκχυμώσεων στο κεφάλι του Κώστα Μανιουδάκη από τον δημόσιο ιατροδικαστή, οδηγεί στο συμπέρασμα χρήσης “θλώντος οργάνου”, καθώς το πλήθος και οι θέσεις των τραυμάτων δεν δύνανται να δικαιολογηθούν από πτώση εξ ιδίου ύψους. Η στρεσογόνα κατάσταση, ως συνέπεια ξυλοδαρμού, μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο, από το οποίο επήλθε ο θάνατος, όπως γνωρίζουμε και από άλλες πολύκροτες υποθέσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο δικηγόρος κ. Μανόλης Παπαδομανωλάκης υπογράμμισε πως «η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ξεκαθαρίζει το θολό μέχρι σήμερα, εν όψει και της αμφισβήτησης του υπήρχε όσον αφορά τις θέσεις που υποστήριξε από την αρχή η οικογένεια, δηλαδή τις συνθήκες και την αιτία θανάτου του Κωστή Μανιουδάκη».

Ο επίσημος ισχυρισμός της αστυνομίας, όπως καταγράφηκε σε δελτίο συμβάντων του ΑΤ Αποκορώνου, αναφερόταν σε «αιφνίδιο θάνατο ιδιώτη» που «αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδομανωλάκη, «το γεγονός ότι προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί εκ του γεγονότος ότι καταγράφεται στην ιατροδικαστική έκθεση με τρόπο πειστικό και αδιαμφισβήτητο, ότι υπάρχουν χτυπήματα στο λεγόμενο «καπέλο» της κεφαλής, τα οποία αποκλείουν να έχουν προκληθεί από πτώση  εξ ιδίου ύψους».

Η οικογένεια του 58χρονου, που από την πρώτη στιγμή αμφισβητεί την εκδοχή του αιφνίδιου θανάτου, ζητά διά των συνηγόρων της, χωρίς καθυστέρηση κλήση των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανωμοτί εξηγήσεις για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο, διαφορετικά για θανατηφόρο σωματική βλάβη, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα τυχόν στοιχειοθετείτε ότι τελέστηκε.

Με αφορμή τα νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη, ο κ. Παπαδομανωλάκης, επεσήμανε ότι «κανένας από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς δεν έχει εξεταστεί, έστω ως ύποπτος, σε αυτό το διαδικαστικό στάδιο, προκειμένου να μην έχει την δυνατότητα η οικογένεια να πάρει αντίγραφα της δικογραφίας, πράγμα που της στερεί και τη δυνατότητα να προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια ώστε να ζητήσει προσωρινή δικαστική προστασία για προσωρινή επιδίκαση διατροφής για τα ανήλικα τέκνα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

Στην κοινή ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη στάση που πήραν από την πρώτη στιγμή οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Οι αστυνομικές ενώσεις, που έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς των εμπλεκομένων αστυνομικών μιλώντας για “συκοφαντίες” και “διαστρέβλωση”, θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Πέραν της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών, για την οποία μόνη αρμόδια είναι η ποινική δικαιοσύνη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προφανείς ευθύνες όσο οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνεχίζουν, παρά το πόρισμα του Ιατροδικαστή, να κυκλοφορούν ένστολοι, ένοπλοι και πειθαρχικά ατιμώρητοι», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Μανόλη Παπαδομανωλάκη, στον φάκελο της δικογραφίας  περιλαμβάνονται και μαρτυρίες πολιτών που επιτρέπουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος αστυνομικών που πιθανόν εμπλέκονται.

Δείτε το βίντεο: 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button