Επικαιρότητα

Συζητώντας για την τοπική ιστορία – Νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία της Κρήτης – Galaksias.com

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις 2 Μαρτίου 2024

Με αντικείμενο τη διαχείριση της δημόσιας μνήμης στο πλαίσιο της πρόσφατης ιστορίας, συνεχίζονται το Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα έναρξης 11:00 π.μ., οι προγραμματισμένες συναντήσεις για την τοπική ιστορία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Στην δεύτερη αυτή συνάντηση, η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από τον Νίκο Βαφέα, Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των Δημήτρη Δαμασκηνού, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Δημόσια Ιστορία του ΕΑΠ, με τίτλο Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: οχυρό, φυλακή, τόπος ιστορικής μνήμης και της Εμμανουέλας Γερογιαννάκη, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ, με τίτλο Άσπονδες μνήμες: οι δημόσιες διαμάχες για του «καπετάν Μπαντουβά τα απομνημονεύματα».

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ρ

Στην εναρκτήρια συνάντηση του αφιερώματος αυτού στην τοπική ιστορία, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, και προλόγισε ο Αγησίλαος Καλουτσάκης, επιμελητής της Ιστορικής Συλλογής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Συμμετείχαν οι ομιλητές: Αντώνης Αναστασόπουλος, Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Κανάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ο τομέας της υγείας στην Κρήτη κατά την οθωμανική περίοδο» και Σταύρος Σφακιωτάκης, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ζητήματα σε σχέση με την εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την Κρήτη». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με το κοινό.

ρ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button