Κόσμος

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς ενέργειας – Galaksias.com

«Αυτή η πολιτική εργατική κινητοποίηση είναι μια σαφής προειδοποίηση προς τη φινλανδική κυβέρνηση ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης Σαούλι Βάντι.

Ο Βάντι είπε πως η ένωση επέλεξε σκόπιμα ξεχωριστές ημέρες απεργίας για διαφορετικές μονάδες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διακοπών στην παραγωγή ενέργειας.

«Αν όλα πάνε καλά, δεν θα επηρεαστεί καθόλου η παραγωγή», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν θα επιδιορθώνονται βλάβες ούτε θα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης.

Οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν στον πυρηνικό σταθμό της Λουΐσα της Fortum την ερχόμενη Τετάρτη, στον πυρηνικό σταθμό της Ολκιλουότο της TVO την Πέμπτη και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς των Kemijoki, Pohjolan Voima, Tornionlaakson Voima και Fortum την Παρασκευή, ανέφερε η ένωση.

Η TVO, που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη πυρηνική μονάδα της Φινλανδίας, δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν η απεργία θα προκαλέσει διακοπές.

«Αυτή τη στιγμή η πρόθεση είναι να συνεχιστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού κανονικά αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η Fortum δήλωσε στο Reuters πως εξετάζει πώς οι απεργίες θα επηρεάσουν τις μονάδες παραγωγής της. «Θα εκδώσουμε ειδοποιήσεις όπως προβλέπουν οι κανόνες της αγοράς αν αναμένονται διακοπές», δήλωσε εκπρόσωπος της Fortum. Η TVO δήλωσε πως θα εξετάσει πώς οι απεργίες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή προτού σχολιάσει.

Τα φινλανδικά συνδικάτα αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια που ευνοούν τοπικές εργατικές συμφωνίες αντί κεντρικών συμφωνιών, περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία, καθιστούν ευκολότερο τον τερματισμό συμβάσεων εργασίας και περικόπτουν επιδόματα απεργίας.

Κυβέρνηση και εργοδότες εμμένουν στις θέσεις τους, υποστηρίζοντας πως η Φινλανδία θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της προκειμένου να διατηρήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button