Κόσμος

Είμαστε δεσμευμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ – Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει – Galaksias.com

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι χώρες της G7 έχουν «δεσμευτεί να αποκλιμακώσουν» τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ δεν απάντησε για το αν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για το ισραηλινό χτύπημα.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι στην αποκλιμάκωση, στην προσπάθεια να τελειώσει αυτή η ένταση», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνάντησης της ομάδας στο Κάπρι της Ιταλίας. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε αφού Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν.

Είπε επίσης ότι οι χώρες μοιράζονται «τη δέσμευση ότι το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει», σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε περισσότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη χθες, Πέμπτη. Η G7 θα υιοθετήσει περισσότερες κυρώσεις «τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι τα έθνη καταδίκασαν τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις επιθέσεις «άνευ προηγουμένου σε εμβέλεια και κλίμακα· εμβέλεια επειδή ήταν μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν, κλίμακα επειδή αφορούσαν περισσότερα από 300 πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων».

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, και αρκέστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν εμπλακεί σε καμία επιθετική επιχείρηση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button