ΕνημέρωσηΟικονομία

Η πρόωρη ζέστη πιέζει το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης – Galaksias Portal News

Οι υψηλές εποχιακές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, τους υψηλούς ανέμους και την ηλιοφάνεια οδήγησαν την Κυριακή (7.4.2024) σε μια άνευ προηγουμένου εικόνα στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα οι μηδενικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν πλέον την εμφάνισή τους καθημερινά στην αγορά χονδρικής, καθώς ακόμα και χθες (8.4.2024) επικράτησαν για πέντε συνεχόμενες ώρες το μεσημέρι. Η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάλυψε σχεδόν το 74% των αναγκών όλης της ημέρας, με το φυσικό αέριο να πέφτει στο 18,4%.

Υπενθυμίζεται ότι τις ώρες του μεσημεριού η πράσινη παραγωγή, ιδίως των φωτοβολταϊκών, είναι πλέον τόσο έντονη που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα. Κατ’ επέκταση, ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να δώσει εντολή στις μονάδες ΑΠΕ να περικόψουν τη λειτουργία τους για να μην υπάρξει υπερφόρτωση.

Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την Κυριακή στη Γερμανία περικόπησαν 11 GW αιολικών, στη Γαλλία 15 GW πυρηνικών, ενώ στη Γαλλία και την Ολλανδία 4 GW αιολικών. Οι τιμές χονδρικής έπεσαν στην Ολλανδία προσωρινά ακόμα και στα -1.000 ευρώ/MWh, καθώς δεν υπήρχαν δυνατότητες να εξαχθούν οι ποσότητες σε τρίτες χώρες.

Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά την Κυριακή όλες οι ευρωπαϊκές αγορές εκτός από τρεις είχαν αρνητική ή μηδενική τιμή χονδρικής για πολλές ώρες. Από την πλευρά των διαχειριστών εκφράζεται ανησυχία για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αν και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με άνοδο των αναγκών για κλιματισμό που σε ένα βαθμό θα ισορροπήσει προσφορά και ζήτηση.

Πάντως, η ανάγκη για περισσότερη αποθήκευση ενέργειας είναι πλέον προφανής, με τις σχετικές επενδύσεις να μην προχωρούν αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίσουν με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στην Ελλάδα έχει δρομολογηθεί ήδη η εγκατάσταση 1.000 MW μονάδων μπαταριών που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ήδη μετά τους δύο πρώτους διαγωνισμούς. Είναι, όμως, ισχύς πολύ χαμηλή σε σχέση με τα δεκάδες γιγαβάτ ΑΠΕ που βρίσκονται εν λειτουργία ή σε τελικό στάδιο ανάπτυξης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button