ΕνημέρωσηΟικονομία

Απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία προτείνει στην Κομισιόν η Πολωνία

«Πιέσεις» στην Κομισιόν για να απαγορευτούν οι εισαγωγές τροφίμων από Ρωσία και Λευκορωσία ασκεί η Πολωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει πεπεισμένος πως μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων από τη Ρωσία θα είναι πιο αποτελεσματική από τις μεμονωμένες αποφάσεις των χωρών της περιοχής, προαναγγέλλοντας πως θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στην ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε την ανωτέρω δήλωση ο Ντόναλντ Τουσκ, η Λιθουανή ομόλογός του, Ίνγκριντα Σιμονίτε, δήλωσε πως η Λιθουανία θα υποστηρίξει μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ για την απαγόρευση των ρωσικών γεωργικών προϊόντων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, το σχέδιο απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ουσιαστικά αποτελεί μέρος της απάντησης της πολωνικής κυβέρνησης στα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών, οι οποίοι καταδικάζουν αυτό που αποκαλούν ανεξέλεγκτη εισροή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, και ζητούν την αναθεώρηση της ατζέντας της ΕΕ για το κλίμα.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της, η Ουκρανία θέλει να αρθούν μόνιμα οι δασμοί και οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ με την επικαιροποίηση της εμπορικής της συμφωνίας με την Ένωση, ή τουλάχιστον να παραταθεί η σημερινή αναστολή για τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οι δασμοί εισαγωγής και ποσοστώσεις σε ουκρανικά γεωργικά προϊόντα -που αρχικά ανεστάλησαν το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή, που έπληξε τις μεταφορές μέσω της Μαύρης Θαλάσσης- να αρθούν για ακόμα ένα χρόνο έως τον Ιούνιο του 2025.

Ας σημειωθεί, πως η Πολωνία και η Λιθουανία δεν είναι οι πρώτες χώρες οι οποίες επεξεργάζονται μία τέτοια ιδέα, καθώς η Λετονία μόλις πρόσφατα προχώρησε σε μία κίνησης απαγόρευσης εισαγωγής των ρωσικών τροφίμων. Το νέο, ωστόσο, που φέρνει στο τραπέζι η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ, είναι η προώθηση της πρότασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

To άρθρο Απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία προτείνει στην Κομισιόν η Πολωνία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button