ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Έξυπνες πινακίδες κυκλοφορίας βλέπουν εάν ο οδηγός κρατάει το κινητό στο χέρι και τον προειδοποιούν

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η αλήθεια είναι πως τα smartphones έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας. Όλη μέρα στο χέρι και δυστυχώς ακόμα και στο τιμόνι με τα αποτελέσματα να είναι τραγικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται πως η απάντηση στην υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, είναι πάλι η τεχνολογία καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται πιλοτικά προγράμματα για “έξυπνες πινακίδες” που χρησιμοποιούν τεχνολογία υπερύθρων και μικροκυμάτων για να ανιχνεύουν την αφηρημένη οδήγηση και την υπερβολική ταχύτητα.

Οι  πινακίδες που δείχνουν στους οδηγούς μια ψηφιακή ένδειξη της ταχύτητάς τους και τους λένε να επιβραδύνουν αν ξεπερνούν το όριο είναι κάτι γνωστό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Πλέον, σε ορισμένα μέρη, αυτές οι πινακίδες θα λένε τώρα στους οδηγούς που δεν έχουν την προσοχή τους στο δρόμο, να αφήσουν κάτω το τηλέφωνό τους.

Οι “έξυπνες πινακίδες” που χρησιμοποιούν τεχνολογία υπερύθρων και μικροκυμάτων δοκιμάζονται σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής, οι πινακίδες – συσκευές αυτές μπορούν να καταλάβουν αν ένας οδηγός τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, αν δεν φοράει ζώνη ασφαλείας ή αν οδηγεί αφηρημένος, είτε κοιτώντας το κινητό του είτε κάνοντας κάτι άλλο. Για να δούμε, θα “πιάνει” και το ενδεχόμενο ο οδηγός να ασχολείται με τις τεράστιες οθόνες που έχουν πλέον τα αυτοκίνητα;

Οι έξυπνες αυτές πινακίδες δεν μπορούν να τιμωρήσουν τους οδηγούς. Ωστόσο μπορούν να τον προειδοποιούν ότι διαπράττει αδίκημα και να του λένε “αφήστε το τηλέφωνό σας κάτω“, με την ελπίδα να αποθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που οδηγούν καλά, θα αντικρίζουν ένα χαμογελαστό πρόσωπο.

Ο Tim Hogan, διευθύνων σύμβουλος της SaferStreet Solutions, η οποία κατασκευάζει τις πινακίδες, δήλωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να μειώσει την απόσπαση της προσοχής στην οδήγηση έως και κατά 40 τοις εκατό, όταν παραμένει σε μία μόνο θέση για ένα μήνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Cambridge Mobile Telematics, η οποία παρακολουθεί τη συμπεριφορά των οδηγών για τους ασφαλιστές, υπήρξε ανησυχητική αύξηση της χρήσης τηλεφώνου πίσω από το τιμόνι από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button